Kokoomusedustajat vaativat roskaamisesta jopa 200 euron sakkoa – "On syytä lähettää vahvempi viesti"

7:33
MTV Uutiset Live oli roskajahdissa Helsingissä. Katso videolta, millainen saalis löytyi puolessatoista tunnissa. 

Kokoomuksen kansanedustajat Markku Eestilä, Saara-Sofia Sirén, Sari Multala ja Pauli Kiuru ovat jättäneet lakialoitteen, jolla vaaditaan roskaamiskiellon vähäisestä rikkomisesta seuraavan rikesakon kaksinkertaistamista 100 eurosta 200 euroon. 

– Roskien heittäminen luontoon, kaduille ja puistoihin kertoo välinpitämättömyydestä ja huonosta asenteesta luontoa ja luontoarvoja kohtaan. Yksittäinen roska ei aiheuta vielä suurta haittaa, mutta mitä useampi roskaa, sitä suuremmaksi ongelma muodostuu, Eestilä toteaa tiedotteessa.  

Kansanedustajat huomauttavat, että roskaaminen vähentää yleistä siisteyttä ja viihtyisyyttä, mutta on haitallista myös monilla muilla tavoin. 

– Roskat säilyvät luonnossa jopa vuosikymmeniä. Ne aiheuttavat monenlaisia ympäristöhaittoja ja voivat olla eläimille todella vaarallisia. Myös pikkulapset saattavat syödä kaduille ja luontoon lojumaan jätettyjä roskia, Sirén puolestaan muistuttaa.

Roskaamisesta koituu kansanedustajien mukaan myös merkittäviä kuluja kunnille, taloyhtiöille, yrityksille sekä kansalaisille. Koska siivoamisessa on mukana eri tahoja, niin tarkkaa summaa on heidän mielestään hankala arvioida.

– Suuntaviivaa kustannuksista antaa se, että esimerkiksi Helsingin kaupunki käyttää vuosittain noin 3,5 miljoonaa euroa pelkästään puistojen siivoukseen. Tämä on taloudellisesti kestämätöntä, Kiuru toteaa.

Rikesakkorikkomuksista annetun lain mukaan roskaamiskiellon tahallisesta tai törkeästä huolimattomuudesta tapahtuneesta vähäisestä rikkomisesta määrätään roskaajalle täläl hetkellä 100 euron rikesakko. 

– Roskaamista näkee aivan kaikkialla. On syytä lähettää vahvempi viesti siitä, että roskaaminen ei yksinkertaisesti ole sallittua eikä millään muotoa hyväksyttävää. Näin ollen roskaamiskiellon rikkomisesta määrättyä rikesakkoa olisi syytä korottaa 100 eurosta 200 euroon, Multala päättää.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja