Mainos

Kokoomus parantaa juoksuaan

Kokoomus näyttää päässeen karkuun SDP:ltä ja keskustalta. Helsingin Sanomien kyselyn mukaan kokoomuksen kannatus yltäisi 24,1 prosenttiin, jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt. SDP:n kannatus olisi 21,2 ja keskustan 20,4 prosenttia.

Viime vuoden eduskuntavaalien jälkeen kolme suurinta puoluetta ovat olleet kannatuskyselyissä varsin tasavahvoja. Joulukuussa tehty kysely osoittaa kokoomukselle nyt poikkeuksellisen voimakasta kasvua. Samalla eduskuntavaalien ykköspuolueen keskustan kannatus on laskenut jo lähelle 20 prosentin rajaa.

Kysely paljasti myös perussuomalaisten kannatuksen jatkuvan nousun. Nyt kannatus on 6,1 prosenttia, mikä on kaksi prosenttiyksikköä enemmän kuin viime vuoden eduskuntavaaleissa. Kannatus on näin ollen noussut vielä enemmän kuin kokoomuksella.

Kärkikolmikon takana vihreille mitattiin 9,5 prosentin kannatus. Ero 8,3 prosenttiin jääneeseen vasemmistoliittoon on kasvanut. Vasemmistoliiton lisäksi myös RKP:n kannatus on 4,3 prosentilla laskeva. Perussuomalaisten ja RKP:n välissä ovat kristillisdemokraatit 4,7 prosentin kannatuksella.

Kokoomus hyötynee Soinista

Perussuomalaisten nousun uskotaan yleisesti hyödyttävän kokoomusta, sillä perussuomalaiset näyttävät vaalituloksistakin päätellen keräävän kannatusta sekä SDP:n että keskustan potentiaalisesta äänestäjäkunnasta.

Keskusta putosi kolmanneksi jo syksyn kunnallisvaaleissa. Luisuminen lähelle maagisena pidettyä 20 prosentin kannatusrajaa saattaa antaa lisää pontta puheille puolueen kriisiytymisestä ja perusteellisen remontoinnin tarpeesta.

Viime eduskuntavaaleissa romahtaneen ja yhä alamaissa olevan SDP:n asemia taas voi kohentaa maan ajautuminen kansainvälisen talouskriisin kurimukseen. Oppositiossa olevat puolueet tapaavat hyötyä asemastaan erityisesti vaikeina aikoina.

HS:n kyselyn teki Suomen Gallup, ja siihen vastasi 2425 henkilöä joulukuun 1.-18. päivän välisenä aikana. Virhemarginaali on suurimpien puolueiden kohdalla kaksi prosenttiyksikköä suuntaansa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.