Nämä puolueet eivät osallistu Prideen

Pride-viikko huipentuu kulkueeseen – osallistujat kertovat, miksi tapahtuma on edelleen tärkeä 17:52
KATSO MYÖS: Näin viime vuonna Pride-kulkueeseen osallistuneet kertoivat, miksi tapahtuma on edelleen tärkeä.

Helsinki Pride on asettanut poliittisten puolueiden ja puolueiden nuorisojärjestöjen tapahtumaan osallistumisen ehdoksi eheyttämistoiminnan kieltävän lain edistämisen. 

Eduskuntapuolueista ovat tänä vuonna mukana SDP, RKP, vasemmistoliitto ja vihreät, järjestö tiedottaa.

Ulos Pridesta jäävät siis kokoomus, keskusta, Liike Nyt, perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit. Kokoomuksen ja keskustan nuoriso- ja opiskelijajärjestöt ovat kuitenkin osallistumassa tapahtumaan. Järjestäjä kertoo hyväksyneensä mukaan kaikki poliittiset toimijat, jotka tapahtuman kumppanuutta hakivat.

Eheytyshoitojen kieltämistä vaativaa kansalaisaloitetta käsitellään tällä hetkellä eduskunnan lakivaliokunnassa. Eheytyshoidoilla ja -terapioilla tarkoitetaan seksuaalisen suuntautumisen tai sukupuoli-identiteetin muuttamiseen tähtääviä hoitomuotoja.

Tapahtumalla on poliittinen viesti

Helsinki Priden järjestäjät edellyttävät, että tapahtuman kumppaniksi hakiessaan poliittiset toimijat sitoutuvat seisomaan syrjimättömästi ihmisoikeuksien puolella ja edistämään sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksia, osallisuutta ja hyvinvointia.

Euroopan perusoikeusviraston tuoreesta tutkimuksesta ilmenee, että suomalaiset kohtaavat eurooppalaista keskiarvoa useammin eheyttämistoimia.

– Halusimme erityisesti tänä vuonna tuoda esiin eheyttämistoiminnan kieltävää lainsäädäntöä, sillä se on juuri nyt eduskunnassa käsiteltävänä. Se, että perusoikeusviraston tutkimuksen mukaan 31 prosenttia vastaajista Suomessa on kokenut eheyttämistoimia, kertoo miten laajasta ongelmasta on kyse, sanoo Helsinki Pride -yhteisön toiminnanjohtaja Annu Kemppainen tiedotteessa.

Euroopan perusoikeusviraston tutkimukseen vastasi 100  000 seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvaa ihmistä 30 maasta.

Tapahtuman järjestäjät kertovat kutsuneensa eduskuntapuolueet alkuvuodesta pyöreän pöydän keskusteluun tehdäkseen toimintaansa läpinäkyväksi.

Viime vuonna Helsinki Pride ei hyväksynyt kokoomusta ja keskustaa yhteistyökumppaneikseen, koska osa puolueiden kansanedustajista äänesti translain uudistamista vastaan. Helsinki Pride -yhteisö perusteli päätöstä sillä, että puolueet eivät täyttäneet Priden arvoja.

Helsinki Pride -viikko järjestetään kesäkuun viimeisellä viikolla. Viikon tunnetuin tapahtuma on Pride-kulkue, joka järjestetään lauantaina 29. kesäkuuta.

Yhteisökumppanina yhdistykset voivat käyttää Helsinki Priden logoa viestinnässään ja markkinoinnissaan ja saavat oman kävelyblokin Helsinki Pride -kulkueessa.

Kokoomus hakee kumppanuutta

Helsingin kokoomus on tänään hakenut Helsinki Pride -tapahtuman yhteisökumppanuutta. 

Helsingin kokoomuksen toiminnanjohtaja Timo Enroth sanoo STT:lle, että puolue on ollut koko ajan aikeissa osallistua tapahtumaan, mutta jostain syystä hakemus on jäänyt tekemättä.

Helsingin kokoomus on hänen mukaansa valmistellut tapahtumaan osallistumista yhdessä muiden kokoomusjärjestöjen kanssa jo pitkään.

Enroth sanoo, että jo aiemmin on sovittu, että Helsingin kokoomus maksaa kokoomusblokin osallistumisen tapahtumaan ja on siinä mukana.

Valtioneuvostolla kulkueessa oma blokki

Sosiaali- ja terveysministeriön viestintäjohtaja Vivikka Richt kertoo STT:lle, että valtioneuvosto osallistuu kulkueeseen.

– Ministeriöiden henkilöstö osallistuu tänäkin vuonna Helsinki Prideen valtioneuvoston kävelyblokkina. Samaan blokkiin osallistuu aiempien vuosien tapaan myös muita valtionhallinnon edustajia, Richt sanoo sähköpostitse.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah sanoi viime vuonna, että valtioneuvosto ei jatkossa osallistuisi Prideen.

Richt kommentoi tuolloin, että valtionhallinto on osallistunut Helsingin Pride-kulkueeseen ainakin vuoden 2015 tienoilta. Hän sanoi myös, että valtioneuvosto ei tarkoita kaikissa yhteyksissä Suomen hallitusta. Esimerkiksi Priden tapauksessa valtioneuvosto tarkoittaa Richtin mukaan ministeriöiden muodostamaa kokonaisuutta.

Juttua päivitetty 22.5.2024 kello 12.33: Lisätty toiseksi viimeinen kappale. Kello 14.12 lisätty tieto siitä, että Helsingin kokoomus hakee tapahtuman yhteistyökumppanuutta.

Lue myös:

    Uusimmat