Sanna Marin kotikaranteeniin – suurimmalla osalla Euroopan johtajista sama tilanne huippukokouksen jälkeen, koko Belgia julistettiin riskialueeksi

5:46
EU-kokouksessa edustanut Sanna Marin joutuu kotikaranteeniin.

Suomen pääministeri Sanna Marin noudattaa Suomen terveysviranomaisten määräyksiä palatessaan tänä iltana Suomeen. Karanteeniin joutuu suurin osa muistakin Brysselin huippukokoukseen osallistuneista valtionjohtajista.

Koko Suomen neuvotteluvaltuuskunta menee illalla koronatestiin ja kolmen päivän kuluttua uudelleen toiseen testiin.

Käytännössä Marin ja eurooppaministeri Tytti Tuppurainen sekä avustajat vapautuvat kotikaranteenista aikaisintaan tiistaina negatiivisten testitulosten myötä.

Belgia julistettiin koronan riskialueeksi

Belgia julistettiin eilen kokonaan koronan riskialueeksi ja erityisesti Bryssel ja Antwerpen ovat olleet tartuntojen riskialuetta jo pidempään.

Käytännössä suurin osa 27 jäsenmaan pääministereistä ja presidenteistä joutuu huippukokouksen jälkeen karanteeniin, jos he noudattavat omien maidensa koronamääräyksiä.

Korona väritti muutenkin toista huippukokouspäivää.

Päivän varsinainen agenda eli sisämarkkinat ja digitalisaatio käsiteltiin nopeasti ja suurin osa kokousajasta käytettiin keskusteluun ja kokemuksiin koronatilanteesta eri jäsenmaissa.

Rokotusjärjestyksestä yhteinen näkemys

Pääministeri Marinin mukaan EU:n varaukset mahdollisiin rokotteisiin pyritään jakamaan mahdollisimman tasapuolisesti siten, että tärkeimmät riskiryhmät ja terveydenhoitohenkilöstö rokotetaan ensin kaikissa jäsenmaissa ja sen jälkeen muu väestö.

– Eikä niin, että isojen ja vahvojen maiden kansalaisille ensin ja sitten katsotaan, kenelle seuraavaksi. Kaikissa maissa pitäisi pystyä rokottamaan yhtäläisesti. Tästä kävimme hyvin perusteellista keskustelua ja löysimme myös yhteisen näkemyksen, Marin sanoi.

Marin painotti kokouksessa Suomen hyviä kokemuksia Koronavilkun käytöstä ja sitä, miten koronasovellusta on ladattu jo yli kaksi miljoonaa kertaa.

Sanna Marinin mukaan kokouksessa keskusteltiin myös pikatestien lisäämisen mahdollisuudesta. Komissio selvittää asiaa seuraavaan huippukokoukseen kahden viikon kuluttua.

Marin näki pikatestit hyvänä mahdollisuutena saada esimerkiksi matkustamiseen ja lentoliikenteeseen tarvittavaa nopeutta ja joustavuutta nykyisten laboratoriotestien sijaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja