Mainos

Kokkolassa tapahtui vuonna 2006 niin hirveä murha, ettei sen yksityiskohdista ole voitu kertoa julkisuuteen tähän päiväänkään mennessä – tekijät hakevat nyt pääsyä vapauteen

Kaksi poikkeuksellisen raa’asta murhasta elinkautiseen tuomittua miestä toivovat pääsevänsä vapauteen yli 12 vuoden vankeuden jälkeen. Miehet ovat jättäneet ehdonalaista vapauttamistaan koskevat hakemukset Helsingin hovioikeuteen.

Miehet tekivät murhan, jota on kuvailtu jopa yhdeksi kaikkien aikojen törkeimmistä henkirikoksista. Raaka verityö tapahtui Kokkolan Koivuhaassa marraskuussa 2006.

26- ja 28-vuotiaat miehet surmasivat tutun nuoren miehen uhrin asunnossa. Väkivalta oli ilmeisen vakavaa.

Tapahtumaa seuranneen poliisitutkinnan ja oikeuskäsittelyn aikana tiedettiin kertoa, että uhria oli muun muassa hakattu vasaralla ja veitsellä. Ruumiista löytyi yhteensä 17 pistohaavaa ja uhrin kallo oli murtunut.

Miehet olivat myös yrittäneet hävittää ruumista.

Henkirikos paljastui, kun tekijäkaksikko marssi Nurmijärven poliisiasemalle tunnustamaan tekonsa. Vaikka miehet saapuivat selvittämään asiaa omin ehdoin, mitään järkevää motiivia teolle ei kuitenkaan näyttänyt löytyvän.

"Täytyi olla todella painavat syyt"

Myöskään tarkkoja tietoja siitä, mitä asunnossa tarkalleen tapahtui, ei koskaan valunut julkisuuteen.

Asiaa puitiin käräjäoikeudessa suljettujen ovien takana. Tuomio julistettiin salaiseksi 40 vuoden ajaksi ja oikeus määräsi, että myös uhrin ja asianomaisten nimet on pidettävä salassa.

Ratkaisu oli murhajutun yhteydessä poikkeuksellinen. Asia herätti kummastusta.

Tunnettu asianajaja Aarno Arvela arveli Keskipohjanmaa-lehdessä tiistaina 13. helmikuuta 2007, että salaamiselle täytyi olla todella painavat syyt, sillä kyse oli kyse kahdelle aikuiselle vastaajalle luetuista murhasyytteistä – siis jutusta, jollaisia monesti puidaan julkisesti.

Usein suljettujen ovien takana käydään läpi esimerkiksi seksuaalirikosasioita tai rikoksia, joihin liittyy alaikäisiä. Tyypillisesti salaamisen perusteena on se, että oikeudenkäynnissä voi käydä ilmi arkaluontoisia seikkoja asianomistajien yksityiselämään liittyen.

Samaa perustelua käytettiin Koivuhaan murhan kohdalla. Juttu päätettiin salata myös uhrin omaisten suojelemiseksi.

Oikeudenkäynnin aikaan julkaistussa Alibi-lehdessä kerrottiin, että edellisen kerran murha-asiaa oli puitu salaisena 1990-luvulla. Tuolloin kyse oli Hyvinkään paloittelusurmasta. Salaamisessa ei kuitenkaan ollut kyse teon raakuudesta tai julmuudesta vaan siitä, että kaksi vastaajista oli alaikäisiä.

Niin ikään julkisesti puitiin Alibin mukaan Pirkkalan paloittelumurhaa, johon liittyi paloittelua sekä ruumiinosien paistamista ja syömistä.

Koivuhaan murhan täytyi siis olla luonteeltaan täysin poikkeuksellinen.

Toisen tekijän vapauttamista puidaan pian

Käräjäoikeus tuomitsi murhaajat elinkautiseen vankeuteen vuonna 2007. Miehet valittivat tuomioistaan Vaasan hovioikeuteen. Käräjäoikeuden ratkaisu ei muuttunut.

Nyt tekijät ovat ennättäneet istua vankilassa yli 12 vuotta. Se on aikaraja, jonka jälkeen elinkautisvanki voi hakea pääsyä ehdonalaiseen vapauteen. Vapautushakemuksia käsittelee Helsingin hovioikeus.

MTV Uutisten tietojen mukaan molemmat miehistä ovatkin jättäneet hakemuksen ehdonalaiseen vapauteen pääsystä.

Toinen miehistä jätti hakemuksen viime joulukuussa. Hänen asiaansa puidaan oikeudessa reilun viikon kuluttua.

Toisen hakemus saapui hovioikeuteen viime keväänä. Sille ei ole vielä määrätty käsittelypäivää. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja