Kokenut poliisi vaietusta aiheesta: Suomen romanien rikoksissa järjestäytynyttä rikollisuutta

25:36

Sisä-Suomen poliisilaitoksen rikoskomisario Jari Kinnunen puhuu tänään MTV3-kanavalla nähtävässä Rikospaikka-ohjelmassa vaietusta aiheesta, Suomen romanien rikollisuudesta.

Kinnusen mukaan se osa Suomen romaneista, jotka rikoksia tekevät, tekevät niitä paljon ja rikollinen toiminta on järjestäytynyttä.

– Siellä on selkeät roolit ja selkeät hierarkiat. Siellä on selkeät tehtävät ja ne jaetaan, kuka tekee mitenkin. Siinä mielessä se täyttää järjestäytyneen rikollisuuden tunnusmerkistön, Kinnunen sanoo ohjelman haastattelussa. 

Kinnunen tähdentää, että kyse ei ole koko romaniväestöstä.

Kinnunen on ollut tutkinnanjohtajana useissa paljon julkisuutta saaneissa rikosjutuissa, kuten lottovoittajan huijausjutussa.

Poliisitutkinnan mukaan pirkanmaalaisen noin 70-vuotiaan lottovoittajan tililtä lähti neljän kuukauden aikana yli neljä miljoonaa euroa viime keväänä ja kesällä.

Laaja petosjuttu on tulossa oikeuteen tällä viikolla ja syytteessä on parikymmentä romanitaustaista henkilöä.

Kinnusen mukaan Suomen romanien rikollisuudesta on vaiettu monista eri syistä.

– Kuten eräs romani on todennut, että jos heidän yhteisönsä sisällä puhuu näistä rikoksista, se vaiennetaan tappouhkauksin ja valtaväestö vaiennetaan rasistikortilla, Kinnunen kertoo.

Kinnusen mukaan poliisilla ei tällä hetkellä ole sellaista keinoa, jolla Suomen romanien rikollisuudesta saataisiin valtakunnallinen kokonaiskuva.

– Se olisi kuitenkin tärkeätä, jotta asiaan voitaisiin puuttua ja pystyttäisiin ehkäisemään myös uhriutumista.

Kinnunen kertoo ohjelmassa laajemmin, millaisia rikoksia romanit tekevät.

Rikospaikka MTV3-kanavalla keskiviikkoiltaisin klo 22.40.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja