Kokenut eräopas kertoo, kuinka tunturin sää voi hetkessä muuttua niin, ettei näe mitään – lumivyöryjen pelätään yleistyvän

Kokenut eräopaskouluttaja kertoo Lapin olosuhteiden vaaranpaikat: "Ilmastonmuutos lisää lumivyöryjä" 1:57
Katso video: Kokenut eräopaskouluttaja listaa tunturiolosuhteiden vaaranpaikat: "Ilmastonmuutos lisää lumivyöryjä"

MTV Uutiset haastatteli kokenutta eräopaskouluttajaa Muoniossa, jossa uutinen äidin ja 12-vuotiaan pojan kuolemasta on järkyttänyt.

Ammattiopisto Lappian eräopaskouluttaja Priitta Pöyhtäri-Trøen kommentoi hänelle hyvin tutun Pallastunturin olosuhteita yleisellä tasolla, ja ei ota kantaa olosuhteisiin, jotka vallitsivat onnettomuushetkellä.

Hänen mukaansa säätila voi tunturissa olla arvaamaton, ja muuttua nopeasti. Pöyhtäri-Trøen listaa kolme vaaranpaikkaa.

– Täytyy ottaa huomioon pakkanen. Jos jotain menee pieleen, niin toimintakyky katoaa kun tulee kylmä. Toinen asia on kova tuuli. Se tietenkin puree puurajan yläpuolella.

Kovat tuulet voivat lisäksi aiheuttaa huonon näkyvyyden tunturissa, vaikka lunta ei sillä hetkellä sataisikaan. Jos lumi ei ole kokonaan kovettunut kovaksi hangeksi, lumi liikkuu hangen pinnalla tuulen seurauksena.

– Silloin tulee maatuisku, joka vie näkyvyyden. Voi olla, ettet näe kuin muutaman metrin päähän.

– Maatuisku myös kasaa lunta toiselle puolelle rinnettä, ja aiheuttaa lumivyöryvaaran tiettyihin paikkoihin.

Ilmastonmuutos haastaa olosuhteita entisestään

Kolmanneksi vaaraksi Pöyhtäri-Trøen listaakin lumivyöryt. Hänen mukaansa lumivyöryjen määrä on lisääntynyt ilmastonmuutoksen myötä. 

Myös heikot jäät ovat lisääntyneet Pöyhtäri-Trøen mukaan ilmastonmuutoksen myötä. 

– Niistä on tulossa yksi isoimmista vaaratekijöistä.

Eräopaskouluttaja esittelee varusteet tunturiin 1:26
Näin varustaudut tunturiin – katso kokeneen eräopaskouluttajan vinkit!

Ilmastonmuutos näkyy myös lumen määrässä, joka 30 vuoden eräopas- ja kouluttajakokemuksen omaavan Pöyhtäri-Trøen mukaan lisääntyy ilmaston lämmetessä. 

– Ei ole niin paljon pakkasia, niin lämpötilat nousee, niin meille tulee enemmän lunta. Säätiloissa on myös isoa vaihtelua. Meillä on myös paljon enemmän metsäpalovaroituksia jo ihan alkukesistä.  

"Ihmisen voimat loppuvat ensin"

Tunturissa ollaan paitsi pakkasen, myös tuulen armoilla. Pöyhtäri-Trøen mukaan on hyvä pitää silmällä säätiedotuksia, mikäli mielii tunturiin.

Ylipäänsä kouluttaja suosittelee varautumaan tunturiin lähtiessään ”pahimpaan”. Esimerkiksi välineet voivat mennä rikki tai retkeilijä voi loukkaantua maastossa.

– Jos on mahdollisuus, että joku menee pieleen, niin jonakin päivänä se myös menee pieleen, Pöyhtäri-Trøen varoittaa.

Kokemattoman ei kannata suunnata luontoon yksin, vaan mukaan voi ottaa oppaan tai kokeneemman ystävän, Pöyhtäri-Trøen vinkkaa. Kokemus ei kuitenkaan välttämättä pelasta, sillä kuka tahansa voi joutui väärään paikkaan väärään aikaan.

– Jos ollaan tilanteessa, että ihmisen voimat ovat luonnonvoimia vastaan, niin ihmisen voimat loppuvat ensin, Pöyhtäri-Trøen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat