Kojonkoski vetoaa ihmisarvoon – "Urheilijalla ei olisi helvetinmoinen epäonnistumisen pelko"

Suomi saavutti Pyeongchangin olympiakisoista kuusi mitalia: yhden kullan, yhden hopean ja neljä pronssia. Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Kojonkoski oli tuloksiin tyytyväinen. Olihan Suomi kaksissa edellisissä talviolympialaisissa jäänyt viiteen mitaliin.

- Menestystähän olympialaisiin lähetään hakemaan. Tällä kerralla se oli kuusi mitalia ja 14 pistesijaa. Tulos on kuitenkin tavoitteiden mukainen. Selvää eteenpäin menoa Sotshista ja Vancouverista, Kojonkoski sanoi.

Kojonkoski oli alun perin puhunut seitsemän mitalin tavoitteesta.

- Meillä on 11 top kuusi sijaa. Pienellä venymisellä mitalimäärä olisi voinut olla vähän toisenlainen, hän sanoi.

Kojonkosken mukaan lähtökohtaisesti onnistuttiin ihan hyvin.

- Tänne tullessa meillä oli urheilijoita 11 lajissa ja kuudesta odotettiin mitalia. Kolme niistä realisoitui. Maastohiihto, lumilautailu ja jääkiekko. Onnistumisprosentti on kuitenkin harvinaisen korkea, vaikka ei ruotsalaisten tasolle päästykään.

Kojonkosken mukaan tulos on hyvä siinäkin valossa, ettei huippu-urheilun rahoitusta ole lisätty.

- Viisi vuotta sitten, kun lähdettiin tähän leikkiin, olivat tavoitteet korkeammalla kuin missä nyt ollaan. Mutta ollaan täsmälleen samoilla resursseilla liikkeellä kuin viisi vuotta sitten. Tässä kohdassa resurssin olisi pitänyt olla kaksinkertainen.

Kojonkoskea ilahduttivat Iivo Niskasen kultamitali ja Krista Pärmäkosken kolme mitalia.

- Krista veti puolet meidän mitaleista. Kaikki nuo hänen huikeat suorituksensa nostavat ihokarvat pystyyn. Kuninkuusmatkan kultamitali Iivolta. Se on kuitenkin ihan oikeasti jotain. Meillä osataan kestävyysurheilun taustat. Se ei ole yksinäisen miehen matka, vaan siinä on paljon ympärillä.

Muitakin onnistumisia tuli.

- Naisleijonien pääsy mitaleille. Mika Poutalan pääseminen muutaman kymmenen sentin päähän olympiamitalista. Todella iso ilonaihe. Yhdistetyn miesten selkeä tasonnousu on hieno asia. Ampumahiihdon miesten tasonnousu, Kojonkoski sanoi.

Kojonkoski luetteli myös pettymykset.

- Viestihiihdot olivat tietenkin pettymyksiä. Naisten viestihiihdossa olisi tietenkin pitänyt pystyä saamaan mitali. Viime olympialaisissa meillä oli kolme mitalia parisprinteistä ja naisten viestistä. Miesten jääkiekolla olisi ollut hyvä mahdollisuus. Mahdollisuudesta menestykseen on iso matka.

Kaisa Mäkäräinenkin jäi olympialaisissa mitaleitta.

- Tietysti kaikki suomalaiset olisivat toivoneet, että Kaisa olisi pystynyt realisoimaan jonkun näistä mahdollisuuksista. Kyseessä on yksi 2000-luvun hienoimmista urheilijoista. Minun silmissäni hänen urheilijan arvostaan tämä ei vähennä mitään, mutta julkisessa kuvassa nämä ovat isoja asioita, Kojonkoski sanoi.

Kojonkosken mukaan joukkueen tulos oli kuitenkin hyvä kovassa henkisessä paineessa.

- Kyllä näistä kisoista jäi kuitenkin hyvä maku. Jos me päästäisiin siitä eroon, että urheilijalla ei olisi helvetinmoinen epäonnistumisen pelko, niin me tuotaisiin parempaa menestystä.

Kojonkoski toivookin, että Suomen kansa osaisi arvostaa jo itse olympialaisiin pääsyä.

- Jos olympiaurheilijan asema olisi jo kansan silmissä jo oikeasti jotain, ja menestys olisi plus plus siihen päälle, niin menestyksen tekemisen mahdollisuus olisi ihan toisenlainen. Jos me halutaan menestystä, niin meidän kaikkien on otettava lusikkaa kauniiseen käteen.

- Sun ihmisarvoa mitataan, että onnistutko juuri sillä hetkellä, niin se on kyllä helkkarin kovaa, Kojonkoski päätti.

Lue myös:

    Uusimmat