Mainos

Koiviston hautajaisten yksityiskohdat julki – piispa Huovinen siunaa, helatorstaiksi suositellaan suruliputusta

2:14

Presidentti Mauno Koivisto siunataan Helsingin tuomiokirkossa helatorstaina kello 13, kertoo ulkoministeri Timo Soini (ps.).

Ulkoministeri Soinin mukaan Koiviston hautajaisista tulee hyvin arvokas ja kaunis tilaisuus.

Koivisto haudataan Hietaniemen hautausmaalle sotilaallisin kunnianosoituksin, kertoo valtioneuvoston kanslia. Presidentin hautaansiunaamisen toimittaa piispa Eero Huovinen.

Koivisto haudataan alueelle, jossa sijaitsevat presidentti Urho Kekkosen ja Risto Rytin haudat.

Hietaniemen hautausmaalle on haudattu kaikki Suomen presidentit lukuun ottamatta Pehr Evind Svinhufvudia, joka on haudattu Luumäelle ja Kyösti Kalliota, joka on haudattu Nivalaan.

MTV Uutiset lähettää Koiviston hautajaiset suorana lähetyksenä televisiossa ja uutisten nettisivuilla. Hautajaispäivänä suositetaan yleistä suruliputusta koko maassa. 

Kansa voi seurata autosaattuetta

Presidentin hautajaissaattue kulkee Tuomiokirkosta Valtioneuvoston linnan, Suomen Pankin ja Presidentinlinnan kautta Hietaniemeen. Kansalaiset ovat tervetulleita seuraamaan autosaattuetta. Muistotilaisuus pidetään kutsuvieraille Säätytalossa.

Soini on Koiviston valtiollisia hautajaisia valmistelevan toimikunnan puheenjohtaja. Toimikunta nimitettiin keskiviikkona, ja se kokoontuu seuraavan kerran perjantaina. Toimikunnassa on edustus tasavallan presidentin kansliasta, tuomiokirkkoseurakunnasta, Helsingin poliisista, Puolustusvoimista ja Suomen Pankista. Koiviston omaisia edustaa Koiviston tyttären puoliso Heikki Allonen.

Kukkien sijaan pyydetään lahjoituksia

Kukkatervehdysten sijaan Koivistoa pyydetään muistamaan lahjoituksin Kansan Sivistysrahastolle, Suomen Kulttuurirahastolle tai Svenska Kulturfondenille.

Koiviston surukirja on auki sekä Presidentinlinnassa että netissä perjantaihin kello 15:een asti. Jo tiistaina surukirjaan tuli yhteensä 25 000 kirjoitusta, kerrotaan tasavallan presidentin kansliasta. Presidentinlinnassa olevaan kirjaan tuli noin tuhat kirjoitusta ja verkossa olevaan surukirjaan noin 24 000 kirjoitusta.

Sähköinen surukirja on osoitteessa koivisto.presidentti.fi. Presidentinlinnassa oleva kirja löytyy Mariankadun puoleisesta aulasta. Molemmat surukirjat luovutetaan myöhemmin omaisten käyttöön.

Jatkosodan veteraani

Koivisto kuoli viime perjantaina Helsingissä 93-vuotiaana. Hän toimi presidenttinä vuosina 1982–1994. Koivisto oli järjestyksessään Suomen yhdeksäs presidentti.

Turussa syntynyt Koivisto teki nuorena töitä muun muassa satamassa sekä toimi kansakoulunopettajana. Hän opiskeli filosofian tohtoriksi.

Pääministerinä Koivisto oli vuosina 1968–1970 ja 1979–1982 sekä valtiovarainministerinä vuosina 1966–1967 ja 1972. Hänellä oli urallaan myös merkittävä määrä luottamustehtäviä ja kunniajäsenyyksiä.

Koivisto oli viimeinen elossa ollut Suomen presidentti, jolla oli omakohtaista sotakokemusta. Hän palveli rintamalla jatkosodassa. 

2:13

10:37

9:01

2:42

55:05

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.