Koira sai apinarokon omistajaltaan – tiettävästi ensimmäinen tapaus

Onko apinarokko muodostumassa uudenlaiseksi sukupuolitaudiksi ja miten se leviää – asiantuntija MTV:n haastattelussa 13:38
Katso videolta, miten asiantuntija kommentoi apinarokkoa.

Kaksi viikkoa pariisilaisparin apinarokkotartunnasta perheen koiralle ilmeni apinarokkoon sopivia oireita. Kyseessä saattaa olla ensimmäinen tapaus, kun tauti leviää ihmiseltä koiralle.

The Lancet kirjoittaa tapauksesta, joka valottaa apinarokon mahdollista leviämistä ihmisen ja lemmikkieläimen välillä.

Pariisilainen pariskunta testattiin positiiviseksi apinarokolle kesäkuun alussa heidän hakeuduttuaan lääkärin vastaanotolle tautiin sopivien oireiden vuoksi.

Yllättäen 12 päivää myöhemmin pariskunnan italianvinttikoiralle ilmestyi samankaltaisia oireita. Koiralla havaittiin muun muassa näppylöitä.

Koiralle tehty PCR-testi osoitti, että lemmikin ja hänen omistajansa apinarokkotartunnat olivat saman virustyypin aiheuttamia.

Apinarokko on zoonoosivirus eli se leviää ensisijaisesti eläimistä ihmisiin. Ihmiset voivat levittää myös apinarokkoa toisilleen.

Apinarokkoa esiintyy tyypillisesti Keski- ja Länsi-Afrikan sademetsäalueilla.

Toukokuusta asti Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa on havaittu useita apinarokkotapauksia ihmisillä, jotka eivät ole matkustaneet näillä Afrikan alueilla. THL:n mukaan valtaosa näistä tartunnoista liittyy seksiin.

Tyypillisesti apinarokko tarttuu pitkäkestoisessa lähikontaktissa. Tauti voi levitä myös vuodevaatteista. 

Lue myös:

    Uusimmat