Mainos

Kohuyhtiö Solidiumin tarkastus valmistui: Tämä meni pieleen

Valtiontalouden tarkastusviraston mielestä valtio-omistajan pitää määrittää selkeämmin sen osakeomistuksia hallinnoivan Solidiumin tavoitteet ja niiden priorisointi.

Tarkastuksen perusteella Solidium on noudattanut valtion antamia ohjeita toiminnassaan, mutta ohjeistuksen yleisluontoisuuden takia sisällön tulkinta on jäänyt liikaa henkilöstöstä riippuvaiseksi.

VTV huomauttaa, että Solidiumille ei myöskään ole asetettu kustannustehokkuusmittaria.

– Solidiumilta edellytetään vaikuttamista salkkuyhtiöiden arvonkehitykseen aktiivisen omistajuuden keinoin määrittelemättä tarkemmin, millaisia keinoja tarkoitetaan. Solidiumin tulkinta aktiivisesta omistajuudesta on selvimmin konkretisoitunut toimintana salkkuyhtiöiden nimitystoimikunnissa, VTV sanoo.

VTV:n mukaan Solidiumin toiminnan heikko kohta on ollut osakesalkun hidas kehittäminen. Se on tehnyt sijoituksia kolmeen yhtiöön, joista Talvivaaran osakeomistus jouduttiin kirjaamaan arvottomaksi.

Tarkastusviraston mukaan sijoitusriskiä voidaan pienentää jatkamalla systemaattista sijoituskohdeseurantaa ja panostamalla entistä tarkempiin analyyseihin, mutta kokonaan sitä ei voida koskaan poistaa. 

Tarkastus kohdistui Solidiumin toimintaan ajanjaksolla 1.1.2009-4.3.2015. Tavoitteena oli saada perusteltu näkemys siitä, miten Solidium on täyttänyt sille asetetut tehtävät ja tavoitteet.

Kohusta toiseen tarponeen Solidiumin roolia arvioinut virkamiestyöryhmä tuli aiemmin toukokuussa siihen tulokseen, että Solidiumin hallintomallia ja raportointisuhteita tulee selkeyttää.

Solidium on valtion kokonaan omistama sijoitusyhtiö, joka on merkittävä omistaja 12 pörssiyhtiössä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.