Mainos

Kohu veroparatiisien ympärillä ei laannu

Kaksi toisistaan riippumatonta raporttia arvioi, että yritykset jättävät edelleen kertomatta keskeisiä verotietojaan tai esittävät niitä kirjavasti.

– Valtionyhtiöiden keväällä 2015 julkaisemat raportit ovat enimmäkseen niin puutteellisia, ettei niiden perusteella saa oikeanlaista käsitystä kansainvälisesti toimivien yhtiöiden veronmaksun vastuullisuudesta, kertoo suomalaisyhtiöiden toimintaa seuraavan Finnwatchin tutkija ja lakimies Henri Telkki.

Konsulttiyhtiö PwC:n raportti käsittelee yrityskenttää laajemmin. PwC:n mukaan yritykset ovat lisänneet verotietojensa julkaisemista, mutta ongelmia on vielä jäljellä.

– Yleisesti ottaen veroraportointi on kirjavaa, eikä se kaikille sidosryhmille todennäköisesti ole riittävää, PwC arvioi.

Finnwatch julkaisi raporttinsa keskiviikkona, PwC tiistaina.

Valtiot menettävät verosuunnittelun vuoksi miljardiluokan verotulot

Verotietojen julkaiseminen on noussut huomion kohteeksi, koska suuryritysten epäillään keinottelevan verojaan alemmiksi veroparatiisien avulla. Tällaisen verosuunnittelun seurauksena valtioiden on arvioitu menettävän miljardiluokan verotulot.

Suomessa valtioneuvoston omistajaohjausyksikkö on velvoittanut, että valtion enemmistöomisteisten yhtiöiden on raportoitava veronmaksustaan maakohtaisesti.

– Valtionyhtiöt eivät julkista pyydettyjä lukuja edes niiden hyödyntämien veroparatiisien osalta, vaikka tätä nimenomaan korostettiin omistajaohjauksen ohjeessa, Telkki arvostelee.

PwC huomauttaa, että veroraportointia ei kannata tehdä vain ulkoisia sidosryhmiä varten, vaan se tuo myös yhtiölle itselleen lisätietoa päätöksentekoa varten.

Ohjeistuksessa puutteita

Finnwatch katsoo, että osasyy valtionyhtiöiden puutteelliseen raportointiin on valtion omistajaohjauksen epäselvä ohjeistus. Ohjeistus antaa järjestön mukaan yrityksille liian vapaat kädet päättää, mitä tietoja ne raportoivat maakohtaisesti. 

Valtioneuvoston omistajaohjausyksikön finanssineuvos Petri Vihervuori huomauttaa, että valtio-omistaja on ollut ensimmäinen, joka on ottanut asian esille.

– Nyt nämä yhtiöt ovat raportoineet niissä puitteissa, mitä valtio-omistaja on edellyttänyt, ja sillä siisti, Vihervuori sanoo.

Hän muistuttaa myös, ettei veroraportoinnista ole säännöksiä Suomessa eikä Euroopassa.   

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.