Mainos

Kohukirje paljastaa: Olkiluoto-kiistassa ilmiriita

Kiista Olkiluoto-kolmosen myöhästymisestä on kärjistynyt johtajien väliseksi nokitteluksi. Ranskalaisyhtiö Areva NP:n toimitusjohtaja Luc Oursel on lähettänyt Pohjolan Voiman toimitusjohtajalle Timo Rajalalle tiukkasanaisen kirjeen, jossa hän vierittää syyn ongelmista suomalaisyhtiön harteille. Ourselin mukaan ikävä tilanne on "uniikki koko yhtymän kaupallisten suhteiden historiassa".

MTV3: n haltuunsa saamassa kirjeessä ranskalaisjohtaja esittää syvän pettymyksensä myös siihen, että Rajala on vienyt kiistan henkilötasolle. Oursel kirjoittaa, että syytökset Arevan johtokunnan puheenjohtajaa vastaan ovat mahdottomia hyväksyä.

-Turvautuminen tämän tyyppiseen henkilökohtaiseen hyökkäykseen yleensä kuvaa hyökkääjän aseman heikkoutta mentäessä tosiasiatasolle, Oursel arvioi.

Ourselin kirje on vastaus haastatteluun, jonka Rajala antoi syyskuun lopulla ranskalaiselle Les Echos -lehdelle. Rajala syytti lehdessä OL3:n myöhästymisestä varsin suorasukaisesti Arevaa.

Olkiluodon uuden ydinvoimalan pitäisi valmistua vuonna 2012, jolloin se olisi noin kolme vuotta myöhässä alkuperäisestä aikataulustaan. Käynnissä on miljardiluokan korvauskiista kansainvälisessä välimieskäsittelyssä, joka voi viedä vielä useita vuosia. Teollisuuden Voiman korvausvaatimus on 1,4 miljardia euroa.

Areva on pyytänyt riippumattomilta asiantuntijoilta arviota Olkiluoto-projektin etenemisestä. Arevan mukaan tämä raportti tukee kiistassa ranskalaisyhtiötä ja raporttia aiotaan käyttää myöhemmin välimieskäsittelyssä.

Luc Oursel närkästyi erityisesti Rajalan lausunnosta, jonka mukaan Arevan toimittamat dokumentit ovat niin huonoja, että ne pitää lähettää takaisin Ranskaan tai Saksaan.

Oursel kirjoittaa, että "97,5 prosenttia TVO:n tekemistä kommenteista dokumentteihin eivät liity lainkaan tekniseen asiasisältöön, vaan ne koskevat projektin toteuttamiselle irrelevantteja muotoseikkoja, täten ainoastaan haitaten tiimiemme työskentelyä".

Arevalla ja TVO:lla on myös eri käsitys siitä, kuinka nopeasti dokumentit käsitellään. Lehtihaastattelussa Rajala sanoi, että TVO käsittelee suurimman osan dokumenteista kahdessa kuukaudessa. Ourselin mukaan keskimääräinen kokonaiskäsittelyaika on yksitoista kuukautta ennen kuin ne toimitetaan Säteilyturvakeskukselle.

Luc Oursel on vain yhdestä asiasta samaa mieltä kuin Timo Rajala Les Echos -lehden kommenteissaan.

-Meillä ei ole normaalia liiketaloudellista suhdetta - valitettavasti, Oursel kirjoittaa.

Katso Jussi Kärjen raportti (Kymmenen uutiset 2.10.2009)

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.