Mainos

Kohu Sony BMG:n levyjen kopiosuojauksesta paisuu

Kohu musiikkijätti Sony BMG:n cd-levyjen kopiosuojauksesta ei ota laantuakseen. Nyt yhtiön spekuloidaan syyllistyneen jo tekijänoikeusrikkomukseenkin.

Kohu kansainvälisen musiikkiyhtiön Sony BMG:n käyttämästä kopiosuojauksesta alkoi, kun yhtiö pani Yhdysvalloissa jakeluun cd-levyjä, joissa oli mukana kopiosuojausohjelma. Käytännössä tietokoneeseen piiloutuva XCP-ohjelma esti tietokonetta tekemästä levystä yli kolmea kopiota.

- Ohjelma on susi, sillä se piilottaa Windows-koneelle myös muut tietyllä tavalla nimetyt tiedostot. Ei mennyt aikaakaan, kun Sonyn ohjelman saastuttamia koneita varten oli kirjoitettu neljä viisi virusohjelmaa, sanoo F-Securen tutkimuspäällikkö Mikko Hyppönen.

Tietoturva-aukon paljastuttua Sony BMG pani jakeluun kopiosuojauksen poisto-ohjelman. Poisto-ohjelmakin paljastui sudeksi, sillä se lisäsi tietokoneen turvareikiä.

- Poisto-ohjelman mukana koneelle jäi web-komponentti, joka on käytössä aina, kun käyttäjä surffaa Internet Explorer -selaimella netissä. Jos hakkerit ovat lisänneet jollekin nettisivulle pari koodiriviä, saastunut kone on nyt vieläkin haavoittuvaisempi, Hyppönen kuvailee.

"Isot mahdolliset ongelmat"

Laajoja tuhoja Sony BMG:n kopiosuojausongelmat eivät ole aiheuttaneet. Tietokoneiden kaatumisia tai nettisivumurtoja ei ole montaa raportoitu.

-Enemmänkin jutussa on kyse vaaran aiheuttamisesta kuin vahinkojen aiheuttamisesta. Toisaalta isoista potentiaalisista ongelmista on kyse, arvioi Hyppönen.

Sony BMG:n mukaan Yhdysvalloissa ehdittiin myydä alle kolme miljoonaa kopiosuojattua levyä ennen kuin ongelmat huomattiin. Kaikkiaan XCP-suojaus lisättiin yhtiön ilmoituksen mukaan 4,7 miljoonaan levyyn, mutta osa vedettiin pois markkinoilta.

- Kaikkia myytyjä levyjä ei tietysti käytetä tietokoneella. Periaatteessa tietoturva-aukko voi olla kymmenillä tuhansilla koneilla, Hyppönen arvioi.

Kun tietotekniikan harrastajat ja asiantuntijat kiinnostuivat musiikkijätin kopiosuojausongelmista, he alkoivat tutkia ohjelman koodausta. Verkkokeskusteluissa ja -julkaisuissa alettiin spekuloida ohjelmassa käytetyn avointa koodia.

- Useat tutkijat ovat löytäneet Sonyn kopiosuojausohjelmasta kahta eri koodia, joihin yhtiöllä ei ole minkäänlaista tekijänoikeutta. Näitä lähdekoodeja saisi lainata, mutta lähteet pitää kertoa, eikä XCP:stä tietoja ole löydetty, Hyppönen jatkaa.

"Nolo ja kiusallinen juttu"

Puheet tekijänoikeusrikkomuksista eivät ole edenneet spekulaatioita pidemmälle, mutta Yhdysvalloissa kopiosuojauksen tietoturva-aukoista on jätetty yhteiskanne. Päätyy yhtiö oikeuteen tai ei, julkisuushaittaa kohusta on ainakin aiheutunut.

- Onhan tämä nolo ja kiusallinen juttu. Hyvää on se, että mistään Tshernobyl-luokan vahingoista ei ole kyse ja lopulta kuluttajapalaute auttaa kehittämään toimivaa kopionhallintajärjestelmää, sanoo Suomen Sony BMG:n toimitusjohtaja Kimmo Valtanen.

- Toisaalta on kyse siitä, että yhtiön on teknologiaa ostaessaan luotettava toimittajaan. Sony BMG vie varmasti vastuuseen kopiosuojauksen valmistaneen First4Internetin, jos tekijänoikeussyytöksissä on perää, Valtanen jatkaa.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.