Kohti kaamoksen karnevaalia

Joulu on kalenterivuoden juhlien huipentuma. Kaamoksen keskellä joulu ja siihen liittyvät valmistelut tuovat vaihtelua ja virkistystä ihmisten arkeen. Juhlakausi alkaa jo marraskuussa pikkujouluilla, joiden siivellä voi pikku hiljaa virittäytyä jouluvalmisteluihin.

"Jos olisi vuodessa seitsemän joulua ja joka joulu seitsemän viikkoa, niin silloin kelpaisi renkinäkin olla", vanha kansa totesi aikoinaan. Joulunalusviikot ovat monelle kuitenkin kiireistä aikaa, jolloin hyvät neuvot ovat paikallaan. Tohinaa voi ruuanvalmistuksen osalta helpottaa valmistamalla jouluherkkuja pakastimeen valmiiksi tai kypsentämistä vaille valmiiksi. Etenkin monet leivonnaiset ja jäädykkeet kannattaakin tehdä hyvissä ajoin pakastimeen odottamaan joulunpyhiä. Joululaatikot on kätevää pakastaa raakana ja kypsentää vasta aattona. Raakana pakastetut laatikot voi vielä kypsentämisen jälkeenkin pakastaa tarvittaessa uudelleen.

Pakastaminen helpottaa kotileipurin työtä muutenkin. Jos leivonnaisissa tarvitaan kananmunista vain valkuaiset tai keltuaiset, voi ylijääneet osat pakastaa. Raaka kananmuna kannattaa pakastaa kertakäyttöannoksina, sillä sulatettu kananmuna on syytä käyttää saman tien eikä sitä voi enää uudelleen pakastaa. Pakastettu kananmuna sulatetaan hitaasti huoneenlämmössä tai jääkaapissa. Pakastetut valkuaiset säilyvät käyttökelpoisina viikkoja ja vaahtoutuvat yhtä hyvin kuin tuoreet. Rasvaa sisältävät keltuaiset säilyvät pakastimessa vähemmän aikaa, mutta vielä pakastamisen jälkeen niitä voi käyttää keittojen tai kastikkeiden suurustamiseen, pannukakkutaikinoihin, munakkaisiin ja leivonnaisten voiteluun. Pakastettu keltuainen ei vaahtoudu niin hyvin kuin tuore, mutta keltuaiset ovat käyttökelpoisia kakkutaikinoissa tuoreen kananmunan lisänä.

Uutta jouluperinnettä ovat pakastamisen kestävät joulutarjottavat kuten kasvistimbaalit ja jouluinen jäädykeyllätys, jotka voi tehdä kypsennystä tai viimeistelyä vaille valmiiksi pakastimeen odottamaan joulunpyhiä. Jo jouluvalmistelujen aikaan pipareiden ja rusinoiden kanssa maistuvat amerikkalaista jouluperinnettä edustavat eggnogit eli munatotit. Täyteläistä, makeaa ja paksua juomaa tarjotaan joulun alla useissa joulujuhlissa ja pikkujouluissa. Eggnog keitetään maidosta, kananmunista ja sokerista. Perinteisesti se terästetään amerikkalaisella viskillä tai vaalealla rommilla. Alkoholin voi jättää poiskin. Tällöin lisämakua antamaan voi käyttää erilaisia makusiirappeja, tosin varoen liian äitelyyden välttämiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja