Kodin valaistus on sisustuksen tehokeino, näin onnistut!

Valo ja oikea valaistus on yksi kotisi tärkeimmistä sisustuselementeistä. Suomalaisten yleisin moka on asettaa yksi, suuri valonlähde keskelle huonetta.

Kodin valaistuksella on suurempi vaikutus tunnelmaan kuin arvaatkaan. Sen voit todeta itsekin: Jos huoneessa on yksi, räikeän kylmää valoa hehkuva kattolamppu, muuttuu koko tilan tunnelma kolkommaksi kuin esimerkiksi kynttilöillä valaistaessa.

Kodin valaistuksessa on hyvä huomioida:

– Tärkeintä on muistaa, että yleis- ja työvalon lisäksi tarvitset myös muita, pienempiä valonlähteitä. Ne luovat tunnelmaa huoneeseen, rauhoittavat ja pehmentävät tilaa. Niiden avulla voit myös halutessasi muuttaa valon voimakkuutta ja määrää.

– Aloita valaistuksen suunnittelu perheellenne tärkeistä asioista: missä vietätte aikaanne, mitä puuhailette ja millaista tunnelmaa kaipaatte ympärillenne? Jos olette esimerkiksi lukutoukkia, huolehdi hyvistä lukuvaloista.

– Älä aseta kaikkia valaisimia samalle korkeudelle – ikkunalaudalla oleva valaisin, kattolamppu ja jalkalamppu täydentävät toisiaan kauniisti.

– Onko sinulla kaunis maalaus olohuoneessa tai näyttävä tuoli makuuhuoneessa? Tuo se esiin kohdevalaisimen avulla.

– Hanki ruokapöydän päälle kaunis ja näyttävä valaisin. Se tekee ateriahetkistänne miellyttävämmän ja saa ihmiset viihtymään paremmin.

– Hyvä työvalo on tärkeä etenkin keittiössä: aseta työtason yläpuolelle esimerkiksi kaapistoon asennettavat lisävalot, niin koko pöytäpinta kylpee valossa.

Kuvat: Zach Stovall, MTV3/ Mindre

Hannele Lampela/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja