Kodin unohdetut bakteeripesäkkeet – milloin putsasit viimeksi nämä?

Tiskivuoret, pyykkikasat ja lattialla vilistävät pölypallot on helppo huomata ja siksi ne tulevat myös siivottua. Mutta tarkinkaan siivousintoilija ei välttämättä muista kaikkea.

Milloin viimeksi putsasit kaukosäätimesi? Entä tietokoneesi tai jumppakassisi? Laadimme listan kodin unohdetuista bakteeripesäkkeistä.

1. Kaukosäätimet

Napostelet sipsejä ja tartut kaukosäätimeen. Seuraavana iltana syöt television edessä tortilloja ja pieni määrä kastiketta sormissasi vaihdat kanavaa.

Kaukosäädin kuhisee pöpöjä, sillä vain harva muistaa pyyhkiä myös sen viikkosiivouksen yhteydessä.

2. Valokatkaisimet

Valokatkaisimia koskettelee koko perhe, joten niistä löytyy myös melko vakuuttava bakteerikanta: Ennen valokatkaisinta kun samat kädet ovat koskeneet myös paljon muuta.

3. Päiväpeitto ja somistetyynyt

Milloin viimeksi pesit ne? Aivan – siitä taitaa olla aikaa.

Kaiken lisäksi päiväpeiton päälle loikoillaan samoissa vaatteissa, joissa olet ollut muun muassa bussissa, ravintolassa, kaupoissa ja työpaikalla.

4. Lavuaarit

Lavuaarit tulisi pestä useammin kuin kerran viikossa, sillä ne keräävät nopeasti bakteereja itseensä – ovathan ne paikkoja, joissa kaikki puhdistetaan.

5. Tietokone

Tietokoneen näppäimistö voi olla todellinen bakteeripesäke samasta syystä kuin kaukosäätimet. Niiden äärellä syödään ja niitä kosketellaan harva se päivä, mutta puhdistaminen unohtuu todella usein.

6. Kännykkä

Kännykkä kulkee mukanasi joka paikkaan aina ravintolapöydistä sänkyyn ja käsilaukun pohjalle.

7. Käsilaukku

Kuten kännykkä, myös käsilaukku näkee maailmaa paljon ja joutuu toisinaan myös lattialle – milloin viimeksi pesitkään veskasi?

8. Avaimet

Avaimet lojuvat laukkujen ja taskujen pohjalla, ne nakataan pöydälle ja siirtyvät käsistä toisiin. Harva kuitenkaan hoksaa pestä niitä.

9. Vessanpöntön kahva

Suurin osa ihmisistä pesee kätensä vessareissun jälkeen, mutta kuinka moni tekee niin ennen kuin on nykäissyt vessanpöntön kahvasta?

10. Tyyny

Tuoreen tutkimuksen mukaan suurin osa suomalaisista nukkuu homeen ja rasvakertymien keskellä, sillä tyynyt jätetään pesemättä hämmästyttävän monessa kotitaloudessa.

Jo vuoden vanha tyyny saattaa kerätä sisäänsä kilon verran likaa, joten pese tyynysi pesuohjeen mukaisesti pesukoneessa muutaman kuukauden välein. Älä myöskään unohda peiton ja patjan huoltoa!

11. Ostoskassi

Kankainen ostoskassi on ympäristöystävällinen valinta. Kuten muutkin kangasmateriaalit, ostoskassi on hyvä heittää välillä pesukoneeseen. Käännä kassi ennen pesua nurinpäin, jotta sisus puhdistuu saumoja myöten.

12. Lattiaharja

Kyllä, siivousvälineitäkin on hyvä siivota. Lattiaharjan harjaosan voi esimerkiksi imuroida tai huljuttaa lämpimässä saippuavedessä.

13. Jumppakassi

Hikisiä treenikamppeita työkseen raahaava jumppakassikin ansaitsee silloin tällöin tulla putsatuksi. Jos kassisi kestää vesipesun, laita se pyykkikoneeseen. Jos se on liian suuri koneeseen tai ei kestä vettä, pyyhi se sisältä ja ulkoa kostealla rätillä. Jos jumppakassisi tuoksahtaa, sirottele sinne hieman ruokasoodaa.

14. Pipot, lapaset ja kaulahuivit

Kuten mitkä tahansa vaatekappaleet, myös ulkovaatteet keräävät itseensä kuollutta ihosolukkoa ja bakteereja. Pese siis lapaset, pipot ja kaulahuivit säännöllisesti.

(MTV3 LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja