Kleopatra – historiaan jäänyt kuningatar

Tunnettuun Egyptin kuningattareen liittyy paljon mystiikkaa.

Kuninkaalliset – valtaa ja vallattomuutta -kirjassa on kuva kolikosta, jossa on kuvattu Egyptin kuningatarta Kleopatraa. Kyömynenäisestä naisesta ei aivan ensimmäiseksi tule mieleen ihailijoitaan välipalaksi nauttinut, kauneudestaan kuulu miestennielijä. Kirjan mukaan Kleopatran menestystä ei voidakaan selittää kauneudella, sillä kuningatar ei yksinkertaisesti ollut kaunis.

Sen sijaan Kleopatra oli viekas. Hän ei epäröinyt liittoutua vaikutusvaltaisten miesten kanssa säilyttääkseen valta-asemansa.

Viimeinen Egyptin hellenistihallitsija

Vuosina 69 eKr–30 eKr elänyt Kleopatra oli Egyptin viimeinen hellenistihallitsija. Hellenistit nousivat valtaan, kun Aleksanteri Suuri valloitti Egyptin vuonna 333 eKr. Hallitsijaksi nousi tuolloin makedonialainen kenraali Ptolemaios, jonka jälkeläinen Kleopatra oli alenevassa polvessa. Kleopatran kuoleman jälkeen Egypti liitettiin Rooman valtakuntaan. Hellenistisuvun 300 vuotta kestänyt valtakausi oli ohi.

Shutterstock

Kleopatran äidinkieli oli kreikka, mutta hallitsija opetteli puhumaan myös egyptiläisten käyttämää kieltä. On epäilty, että Kleopatran vanhemmat olivat sisaruksia keskenään. Kleopatran valtakaudella Egyptissä maa oli tunnettu sivistyneisyydestään. Egyptillä ei kuitenkaan ollut vahvaa armeijaa.

Vallan kahvassa ja sen menettäneenä

Kleopatra nousi kuningattareksi isänsä kuoleman jälkeen 17-vuotiaana, mutta toiseksi hallitsijaksi nostettiin Kleopatran 10-vuotias veli. Ajatuksena ilmeisesti oli, että veljestä tulisi vanhempana päähallitsija. Tilanne oli hankala, sillä Kleopatra joutui pelkäämään vallan menettämisen lisäksi myös oman henkensä puolesta. Tuohon aikaan kuninkaallisten valtataisteluista johtuvat surmat eivät olleet epätavallisia. Kleopatran isähän mestasi molemmat Kleopatran siskot, kun nämä yrittivät syrjäyttää isänsä valtaistuimelta.

Miestennielijä-maineensa Kleopatra ansaitsi, kun liittoutui 30 vuotta itseään vanhemman Julius Caesarin kanssa. Pari jakoi myös vuoteen. Lopulta Kleopatra takasi valtansa menemällä naimisiin pikkuveljensä kanssa, joka hukkui epämääräisissä olosuhteissa vielä lapsen ikäisenä. Myöhemmin Kleopatra meni naimisiin myös toisen veljensä kanssa, jota odotti myös varhainen kuolema. On epäilty, että Kleopatra murhautti molemmat veljensä.

Kleopatra ehti kuitenkin kokea useita suhteita. Lapsia Kleopatra sai Julius Caesarin sekä rakastajansa, roomalaisen konsuli Marcus Antoniuksen kanssa. Kleopatra ja Antonius pitivät yhtä loppuun saakka. Pariskunta aloitti sodan roomalaista Gaius Octaviusta vastaan, mutta hävisi. Octaviuksesta tuli myöhemmin Rooman keisari.

Shutterstock

Vallan menettäneenä vankina 38-vuotias Kleopatra surmasi itsensä myrkyllä. Tarun mukaan kyseessä oli käärmeenmyrkky: Kleopatra halusi kertoa, ettei käärme koskaan kuole, vaan syntyy nahkansa luodessaan aina uudestaan.


Lähteenä käytetty: Elina Koivunen: Kuninkaalliset – valtaa ja vallattomuutta

Teksti: MTV3/Helmi

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat