Mainos

Kittilän ennätystulva saartanut taloja

Ennätystulva on saartanut taloja Kittilässä. Ivalossa vesi on sen sijaan laskenut huomattavasti.

Ennätystulvaan noussut Ounasjoki on saartanut rakennuksia Kittilän kirkonkylällä tänään. Joen pinta oli kirkonkylän kohdalla iltapäivällä jo viisi ja puoli metriä normaalia korkeammalla ja jatkoi päivän aikana nousuaan liki kahden sentin tuntivauhdilla. Pelastusviranomaisten mukaan ihmisten evakuoimiseen ei kuitenkaan ole ollut tarvetta.

Tulvavesi saartoi kirkonkylällä kolme kerrostaloa ja viitisen omakotitaloa. Kunnan miehet vahvistivat pitkin päivää tulvapenkereitä suojaamaan terveyskeskusta ja kunnan asuinrakennuksia aiemmin evakuoidussa Pääskylänniemessä. Penkereissä oli 30-40 senttiä varaa tulvivaan joen pintaan.

Illansuussa Kittilän pelastuslaitokselta kuvailtiin tilannetta vakaaksi. Veden nousunopeudessa oli illasta havaittavissa jo pienoista hidastumista.

Poikkeuksellinen tulva

Lapin ympäristökeskuksen torjuntapäällikkö Jukka Kuoksa kuvailee tulevaa vuorokautta kriittiseksi Kittilässä.

-Tulvan pitäisi saavuttaa huippu ylempänä Konkäällä illalla. Silloin tulvahuippu olisi Kittilän kirkonkylällä huomenna, Kuoksa sanoi.

Ympäristökeskus ennustaa Ounasjoen vedenpinnan nousevan huomiseen mennessä kirkonkylällä vielä 20-30 senttiä ja etelämpänä Kaukosen kylässä jopa metrin.

Ounasjoen tulva on poikkeuksellisen voimakas. Vastaavanlaista on koettu viimeksi ehkä 1930-luvulla, Kuoksa arvioi. Kittiläläiset ovatkin alkaneet kutsua kylän keskelle tunkeutuvaa Ounasjokeaan järveksi tai tekoaltaaksi.

Ivalossa vedenpinta laski 60 senttiä

Pohjoisempana Ivalossa tulva on kääntynyt laskuun. Ivalojoella vedenpinta nousi päivän aikana yläjuoksulla Pajakoskella noin 10 senttiä. Kirkonkylän kohdalla vesi laski kuitenkin huomattavasti ja moni pääsi palaamaan yhden yön evakosta kotiin. Ivalojoen sillalla mitattiin vedenpinnassa 60 sentin lasku eilisestä huippulukemasta.

Ivalon kunnan laajennettu poikkeusolojen johtoryhmä päätti iltapäivällä, etteivät viranomaiset pura valmiuttaan tulvan varalta. Jatkoa arvioidaan seuraavan kerran huomenna.

Tulvien aiheuttamat teiden katkokset ovat jatkuneet tänään. Kittilässä olivat poikki tiet Köngäs-Tepasto- ja Tepasto-Raattama-välillä. Myös tiet Kittilästä Sodankylään ja Muonioon menivät tulvivan veden vuoksi poikki.

Ivalossa osa eilen suljetuista teistä avattiin tänään liikenteelle. Kolarissa Muonionjoen tulviminen katkaisi useita paikallisteitä.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 27.05.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.