Kirjeenvaihtajan kommentti: Yhdysvaltain korkein oikeus kielsi homopareilta oikeuden kakkuun – ja se on vasta alkua

“Kauhea haloo yhdestä kakusta”, sanoo yksi. “Miksi niiden piti juuri siihen kakkukauppaan mennä”, kysyy toinen. Tervetuloa kakkudraamaan, joka on jatkunut vuosia. Kyse ei ole pelkästä kakusta, kirjoittaa MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Mari Karppinen.

Marsipaanilla tai kermavaahdolla ei ole tässä tapauksessa väliä, vaan sillä, mitä kakkua homot saavat vuonna 2018 Yhdysvalloissa syödä.

Tässä hieman taustaa: Vuonna 2012 Denverissä, Coloradon osavaltiossa, asuvat Charlie ja David päättivät mennä naimisiin. Pariskunta halusi kakun vastaanottoonsa kuuluisalta paikalliselta hääkakkuleipurilta Jackiltä.

Jack ei halunnut leipoa homoille

Jack ei kuitenkaan halunnut leipoa hääkakkua homoparille, koska koki sen loukkaavan hänen uskonnonvapauttaan ja perustuslain 1. pykälää. Hääkakun sijaan Jack kertoi taipuvansa myymään hyllyssä olevia keksejä tai muita tuotteita.

Siitä alkoi oikeusdraama, joka kulkee Yhdysvalloissa nimellä Mestariteoskakku vs. Coloradon ihmisoikeus-komissio. Niin, Jackin yritys on nimeltään Masterpiece Cakeshop.

Coloradon osavaltio puolsi homoparia, mutta korkein oikeus äänesti maanantaina leipurin puolesta 7–2.

Mitä seuraavaksi kielletään?

Päätös oli järkytys maan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille.

Vähemmistöt ovat muutenkin kokeneet syrjinnän lisääntyvän maan lainsäädännön muuttuessa konservatiivisempaan suuntaan republikaanien ja presidentti Trumpin aikakaudella.

Ihmisoikeusjärjestöt kyseenalaistavat päätöksen pohtimalla, mitä korkein oikeus auttaa kieltämään homopareilta seuraavaksi: kukat, valokuvauspalvelut vai koko naimisiinmenon?

Järjestöjen kysymys on aiheellinen, sillä jo ennen tätä päätöstä seksuaalivähemmistöt ovat joutuneet kohtaamaan syrjintää arjessa niin Yhdysvalloissa kuin Suomessa.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa 28 osavaltiossa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syrjimistä ei ole lailla kielletty. Se tarkoittaa, että pelkästään homouden perusteella sinut voidaan irtisanoa tai kieltää saamasta vuokra-asuntoa.

Jack ei ole ilmeisesti ehtinyt vielä päivittää hääkakkuihin erikoistuneen leipomonsa nettisivuja makean voittonsa jälkeen, sillä siellä sanotaan: “Jack Philips luo mestariteoksia. Mittatilaustyöt ovat hänen erikoisuutensa: Jos sinulla on idea, Jack tekee siitä kakun.”

Niin, kunhan syöjä ei vain ole homo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja