Kirjeenvaihtajan kommentti: Juutalaisvastaisista hyökkäyksistä on tullut New Yorkissa arkipäivää – viharikosten lisääntyminen rajoittaa jo lasten koulunkäyntiä

Vaikutusvaltaisen New York Timesin pääkirjoitustoimitus julkaisi torstaina harvinaisen vetoomuksen maan juutalaisten puolesta. Artikkeli kehotti kaikkia newyorkilaisia marssimaan tulevana viikonloppuna antisemitismiä vastaan.

Alkuviikosta Brooklynissa järjestettiin juutalaisten, kristittyjen ja muslimijohtajien järjestämä protesti, jossa luvattiin pysyä juutalaisnaapureiden tukena.

Hyökkäyksiä nimenomaan juutalaisia vastaan tapahtui New Yorkin poliisin mukaan vuodenvaihteen tienoilla lähes päivittäin. Viime viikon maanantaiaamuna vanhempi juutalaismies joutui hyökkäyksen kohteeksi Manhattanilla.

Mies kertoi poliisille, että lyömisen ja potkimisen keskellä hyökkääjä huusi “haista v***u juutalainen”. Samana iltana kaksi juutalaislasta joutui hyökkäyksen kohteeksi Brooklynissa.

Seuraavana päivänä viisikymppistä juutalaismiestä lyötiin kasvoille, ja parikymppisen miehen päälle heitettiin juomaa ja huudettiin juutalaisvastaisia solvauksia. Saman viikon torstaina kolmekymppistä juutalaisnaista vastaan hyökättiin ja perjantaina kolmea.

Viime viikonloppuna mies tunkeutui viidakkoveitsen kanssa rabbin kotiin Monseyn pikkukaupungissa New Yorkin osavaltiossa ja haavoitti viittä juutalaista.

Tällä viikolla juutalaispoikaa uhattiin veitsellä linja-autossa Brooklynissa, koska hänellä oli kipa päässä. Kaksi viikkoa sitten New Jerseyn puolella neljä juutalaista ja poliisi ammuttiin kosher-myymälään tehdyn hyökkäyksen yhteydessä Jersey Cityssä.

New Yorkin poliisi on lisännyt läsnäoloaan ortodoksi-juutalaisten asuinalueilla ja synagogien edessä. NYPD:n tilastojen mukaan antisemitistiset hyökkäykset lisääntyivät vuonna 2019 edellisestä.

Sadoista kaupungissa raportoiduista viharikoksista juutalaiset olivat kohteena yli puolessa (arviolta vain 13 prosenttia newyorkkilaisista on juutalaisia). Yhteistä hyökkäyksille on, että kohteena ovat olleet pääasiassa ortodoksi-juutalaiset, eli juutalaiset, jotka ovat uskonnollisten asujen vuoksi tunnistettavissa.

New York on ollut satojen vuosien ajan ikään kuin juutalaisten turvapaikka antisemitismin keskellä. New Yorkia nimitetäänkin joskus kaupungin ulkopuolella ”Jew Yorkiksi”. Vihahyökkäyksiä on ollut ennenkin, mutta nyt niistä on tullut arkipäivää.

Nyt uudella vuosikymmellä juutalaisvanhemmat pelkäävät lähettää lapsia kouluun - eikä ainoastaan ortodoksi-juutalaisilla alueilla. Myös monet juutalaislapset, jotka eivät käytä kipaa, pelkäävät, että heidät nähdään astumasta ulos juutalaisesta koulusta. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja