Mainos

Kirjanpainaja söi suurtuhot metsiin – jo tuhat hehtaaria hakattu

13:44

Kirjanpainajakuoriainen on aiheuttanut kaikkien aikojen pahimmat metsätuhot eteläisessä Suomessa. Hyönteiset ovat levinneet kesän aikana Suomen metsärikkaimmalle alueelle Etelä-Savoon.

Koko maassa metsänomistajat ovat hakanneet hyönteistuhojen pelossa jo 1 000 hehtaaria metsiä.

– Osa metsänomistajista on tehnyt jo aavistushakkuita. Metsää on hakattu kuoriaisen vuoksi arviolta kymmenen miljoonan euron arvosta, kertoo valmiuspäällikkö Yrjö Niskanen Suomen metsäkeskuksesta.

Paikoin metsänomistajat ovat jopa panikoineet tuholaisen vuoksi. Aavistushakkuut ovat kohdistuneet myös terveille alueille, jonne tuholainen ei ole vielä edes levinnyt. Tehokkain tapa estää tuholaisten leviäminen on nopea hakkuu ja puiden kuljettaminen pois metsästä.

Metsäalalla luonnehditaan, että kirjanpainajakuoriaisten määrä on epidemiatasolla eteläisessä Suomessa.

Viiden millin terroristi

Kirjanpainaja on tuhonnut kuusimetsiä alkukesästä Uudellamaalla ja Kymenlaaksossa, mutta nyt tuhoalue painottuu Etelä-Karjalaan ja Etelä-Savoon.

– Se on sitä takavuosien Asta- ja Veera-myrskyjen kulkureittiä, Niskanen luonnehtii.

Tuhoalueen laajentuessa pahinta tuhoa kuoriainen on tehnyt Juvan, Sulkavan, Savonlinnan ja Puumalan metsissä.

– Kirjanpainajan valtaaman puun rungolla on pieniä reikiä ja ympärillä ruskeaa purua. Siitä sen tunnistaa, kertoo metsäneuvoja Markku Luostarinen Itä-Savon metsähoitoyhdistyksestä.

Pienet, vain muutaman millimetrin mittaiset valkoiset toukat ja ruskeat aikuiset kirjanpainajat löytää puun kuoren alta.

Toinen sukupolvi syntynyt

Poikkeuksellista on myös se, että kirjanpainajakuoriainen on synnyttänyt suotuisten säiden vuoksi jo toisen sukupolven saman kesän aikana. Siihen vaikutti lämmin ja aikaisin tullut kesä.

– Toinen tuholaissukupolvi on harvinaista Suomessa. Ensimmäisiä havaintoja sisarsukupolvesta saatiin Salpausselän eteläpuolelta 2010 ja 2011, mutta nyt sitä löytyy jo Etelä-Savosta.

Niskanen uskoo, että riesasta tulee pysyvämpi ilmiö.

– Jos kesät ovat tällaisia, ainakin kirjanpainaja menestyy. Muista tuholaisista on vaikea tehdä ennusteita.

Tältä kesältä kirjanpainajien ensimmäinen sukupolvi on tihutyönsä tehnyt ja nuoret aikuiset maastoutuvat jo talvehtimista varten. Toinen sukupolvi on vielä aktiivinen.

Kuoriainen tappaa kuuset

Kuusia tuhoavaa kirjanpainajaa pidetään vaarallisempana hyönteisenä kuin männyissä viihtyvää kaarnakuoriaista. Kirjanpainajat hakeutuvat heikentyneisiin vanhoihin puihin, mutta kun populaatio kasvaa suureksi, kuoriainen hyökkää myös kasvaviin puihin.

– Kasvavan kuusen tappamiseen tarvitaan noin 4000 kirjanpainajahyönteistä, Niskanen arvioi.

Määrä synnyttää puussa jopa kymmenkertaisen määrän uusia hyönteisiä. Kirjanpainaja syö kuusesta nilakerroksen ja kuori putoaa pois.

– Kirjanpainajan tuhoista kertoo puun kuoleminen pystyyn tai se, että puu on tavallaan varistanut kuorensa maahan.

Korjattu otsikkoa, kirjanpainajakuoriaisen tuhojen takia metsää on hakattu tuhat hehtaaria, kuoriainen ei ole syönyt tuhatta hehtaaria..

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.