Kirjailija Tiina Raevaaran surutyö: Itkin rakkaan päähenkilöni perään

AVAn Kirjapiirissä tiistaina 2. lokakuuta vieraileva Tiina Raevaara kertoo olevansa tunnekirjoittaja, vaikka runotytöksi hän ei itseään kutsukaan. Kiintymys omiin henkilöhahmoihin sai hänet tosin pirauttamaan pari kyyneltä.

Tunnekirjoittajaksi itseään kuvailevan geneetikon, filosofian tohtorin ja kirjailijan Tiina Raevaaran, 33, uusin romaani Hukkajoki on mysteeritarina, jonka tummavetisenä virtaava joki tuntuu vetävän puoleensa menetykseen tottuneet ihmiskohtalot. Elämän ja kuoleman mysteerit ovat teoksessa vahvasti läsnä.

– Suhtaudun tunteellisesti omaan kirjoittamiseeni. Se on todella tärkeä osa elämääni – ja tavallaan myös tärkeä osa persoonaani, Raevaara kuvailee.

Vuonna 2008 esikoisromaaninsa Eräänä päivänä tyhjä taivas julkaisseen Raevaaran kaino innostus kirjoittamiseen sai hänen omien sanojensa mukaan pontta lukiossa, vaikkakin hän kokeili kirjailijan uraa jo varsin pienenä tyttönä.

– Ensimmäisen kirjani kirjoitin lapsena serkkujeni kanssa, mikä muistutti kovasti Viisikkoa. Sen nimi oli Hirvensarvien arvoitus – siinä oli varsin monta ärrää, Raevaara hymyilee vienosti.

Koko pienen ikänsä suurella lukuinnolla kirjojen sivuja läpi kahlannut kirjailija ei kuitenkaan kutsuisi itseään runotytöksi.

– En pitänyt niinkään päiväkirjaa, kirjoittanut runoja pöytälaatikkoon tai kirjoittanut kirjeitä – en ollut sellainen runotyttö. Mutta luin erittäin paljon, Raevaara muistelee.

– Tosissani aloin kirjoittaa vasta vuonna 2002 jäädessäni ensi kertaa äitiyslomalle. Siihen asti minulla oli aina ollut niin kiire tutkijantyöni ohella, ja nyt minulla olikin ensi kerran aikaa pienen vauvan kanssa, tämän nukkuessa, kahden pojan äiti kertoo.

– Samoilla aivojen osilla ei pystynyt yhtä aikaisesti tehdä tutkijan työtä sekä kirjoittaa, Raevaara virnistää.

Rakkaasta henkilöhahmosta luopuminen vaati surutyötä

Tiina Raevaara kertoo suhtautuvansa uusimman teoksensa henkilöhahmoihin suurella kiintymyksellä ja tunteella. Raevaara kertoo työstäneensä, hahmotelleensa ja pyöritelleensä Hukkajoen hahmoja päässään jo vuodesta 2006 saakka. Kuusi vuotta yhteiseloa loi ja soi kovan kiintymyksen omiin henkilöhahmoihin – etenkin yhteen heistä.

– Suhtaudun Hukkajoen henkilöhahmoihini suurella rakkaudella. Varsinkin kirjassa esiintyvään keski-ikäiseen Amandaan, jonka elämässä on ollut liikaa kadonneita ja kuolleita.

– Amanda on sellainen henkilöhahmo, jonka tavallaan toivoisin olevan todellinen oikeassakin elämässä, Raevaara kertoo liikuttuneena.

– Tein surutyötä, kun kirjan viimeiset työstöt oli tehty. Hukkajoki-teokseen liittyy paljon musiikkia, ja kuuntelin kyseisiä kappaleita itku silmässä. Onneksi surutyötä ei kestänyt kauaa, vaan sitä suuntautui rohkeasti uusiin projekteihin, Raevaara kertoo.


Tiina Raevaara ja Sofi Oksanen vierailevat Kirjapiiri-ohjelmassa tiistaina 2.10. Uusinta lauantaina klo 16.30.

Lue lisää Kirjapiirissä nähtävien kirjailijoiden haastatteluita:


AVA

Teksti: Katri Koskinen

Kuvat: AVA, Teos

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja