Suomen viimeisimmät pääministerit: "Loka" Laitinen jysäyttää arvionsa

Politiikan koukerot tunteva Aarno "Loka" Laitinen kertoo Studio55.fille, mitä mieltä hän on Suomen kuudesta viimeisimmästä pääministeristä.

Harri Holkeri

Paavo Väyrynen, Ilkka Suominen ja Christoffer Taxell sopivat, että tehdään porvarihallitus, jonka pääministeriksi tulee Väyrynen. Nämä miehet pilkkasivat Holkeria, kun (presidentti Mauno) Koivisto kaatoi suunnitelman ja otti Holkerin pääministeriksi.

Holkeri on mielestäni hyvä, ehdottomasti rehellinen mies. Kepulaisessa sanastossa rehellinen on yhtä kuin tyhmä, mutta sitä hän ei ole.

Esko Aho

Aho tuli eduskuntaan vaikeana ajankohtana, lama-aikana. Ahon saavutuksia on mielestäni vahvasti liioiteltu. Hän on yrittänyt kovasti ottaa kunniaa talouden noususta, mutta nousu tapahtui vasta kun Paavo Lipposesta tuli pääministeri.

Kepulaiset ovat kaikki kirkonkylän priimuspoikia. Helsingin mittakaavassa he ovat mitättömyyksiä, mutta ison puolueen tuen avulla keskinkertaisuudetkin pärjäävät. Kepulla on vielä perinne, että johtajaa pitää palvoa. Pelkkä kunnioitus ei riitä.

Paavo Lipponen

Lipponen on merkittävä hahmo, joka tulee jäämään Suomen historiaan. Hän on lukenut, laajasti sivistynyt mies, jonka kanssa on kiva keskustella. Hän on kieltämättä myös aika suorasukainen, kun törmää suomalaisten toimittajien tyhmyyteen.

Lipponen putosi eduskunnasta 1987. Vuoden 1991 vaalien alla hän soitti minulle ja sanoi, että voisitko saada Matti Tuomisen eli kauppaneuvos Paukun poliittiseen tilaisuuteen. Tuominen vastasi pyyntöön, että ihan mielelläni tulen, olen itsekin demari. Tätä en tiennytkään.

Viikkoa ennen vaaleja nousi hirveä metakka. Toimittajat julistivat, että on sopimatonta, että huumorihahmo menee vaalitilaisuuteen. Paukkuhan oli roolihahmona ääriporvari. Hän haukkui demarit, Lipposenkin. Paukun ansiosta Lipponen kuitenkin teki täpärästi paluun eduskuntaan.

Anneli Jäätteenmäki

Sekä Jäätteenmäki että (Mari) Kiviniemi ovat niin naisia. Aina heitä pitäisi johonkin nostaa, ja Suomessa naisia aina puolustellaan. Sekä Annelin että Suomen pelastus oli, että hänen pääministerikautensa jäi pariin kuukauteen.

Matti Vanhanen

Vanhanen on mainettaan parempi: ihan kunnon mies, mitä nyt vähän säälittävä näissä naisasioissa.

Vanhasen ongelma oli se, ettei hän oikein menestynyt kepun konnien kanssa. Hän yritti olla koko kansan pääministeri. Kun Kiviniemi tuli tilalle, hän oli kepulainen pääministeri.

Mari Kiviniemi

Kiviniemi ei ole muuta kuin kopea, ylimielinen ja huumorintajuton. Hän on kuin tyypillinen pohjalaisakka, jolla on ollut perinteisesti aina esiliinan taskussa aitan ja viinakaapin avaimet sekä perheen pankkikirjat.

Laitoin aikoinaan piruuttani johonkin juttuuni vitsin, jossa Kiviniemi menee eduskunnan uima-altaaseen, ja veden lämpötila laskee kaksi astetta. Kiviniemi yritti osoittaa huumorintajua käyttämällä joskus tätä huulenheittoa.

Studio55.fi/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja