Kiovassa valta näyttää siirtyneen oppositiolle

Kiovassa valta näyttää siirtyneen opposition mielenosoittajien käsiin.

21.11.2013

Ukraina hylkää neuvottelut EU:n kauppasopimuksesta. Mielenosoitukset alkavat seuraavana viikonloppuna. Aluksi EU-yhteistyötä tukeneet mielenosoitukset muuttuvat pian eri syistä yleisesti hallitusta vastustaviksi. 

16.1.2014

Ukrainan parlamentti hyväksyy uudet lait, jotka käytännössä kieltävät mielenosoitukset. Protestit kasvavat entisestään, ja parlamentti joutuu pian kumoamaan lait. 

22.1.2014 

Ensimmäiset mielenosoittajat kuolevat yhteenotoissa poliisin kanssa. Presidentti Viktor Janukovitsh taipuu neuvotteluihin, hajottaa hallituksen ja tarjoaa sovintoa mielenosoittajille. Oppositiojohtajat kieltäytyvät epäedullisena pitämästään sovusta. 

18.2.2014 

Parlamentti ei ota käsittelyyn opposition lakiehdotusta, joka palauttaisi valtaa presidentiltä parlamentille. Mielenosoitus käynnistää päivän väkivaltaisuudet, joissa kuolee toistakymmentä ihmistä. Poliisi alkaa hajottaa mielenosoitusta Itsenäisyysaukiolla. 

20.2.2014

Poliisi ampuu kymmeniä mielenosoittajia. Kiovan kaupunginjohtaja ja useat alueiden puolueen kansanedustajat hylkäävät Janukovitshin. 

21.2.2014 

Presidentti Janukovitsh ja oppositiojohtajat solmivat sopimuksen väkivaltaisuuksien lopettamisesta. Puolan, Ranskan ja Saksan ulkoministerit toimivat välittäjinä. Janukovitsh pakenee Kiovasta. 

22.2.2014 

Parlamentti äänestää Janukovitshin erottamisen ja oppositiojohtaja Juljia Tymoshenkon vapauttamisen puolesta ja päättää presidentinvaalien järjestämisestä toukokuun lopulla. Krimin ja neljän itäisen alueen johtajat ilmoittavat, etteivät tunnusta Kiovan uutta keskusvaltaa. 


Ukrainan parlamentin uudeksi puhemieheksi nousee Oleksander Turchynov. Hän on vangitun oppositiojohtaja Julija Tymoshenkon  läheinen liittolainen.  

Myös sisäministeriksi valittu Arsen Avakov on Julija Tymoshenkon läheisiä. 

Jo aikaisemmin tänään Ukrainan sisäministeriö ilmoitti tukevansa nopeaa muutosta maassa ja kehotti kansalaisia yhteistyöhön poliisin kanssa järjestyksen takaamiseksi.  

Sisäministeriö sanoi myös kannattavansa itsenäisen, demokraattisen ja oikeudenmukaisen Ukrainan luomista.

Presidentin palatsi tyhjillään  

Useat mediat kertovat, että presidentti Viktor Janukovitshin virka-asunto ja toimisto ovat vartioimatta ja tyhjillään.

Uutistoimisto Reutersin mukaan mielenosoittajat ovat vallanneet Janukovitshin toimiston kaupungin keskustassa. Rakennuksessa oli tapahtumahetkellä vartijoita, mutta he eivät yrittäneet estää mielenosoittajia.

– Vartioimme rakennusta, kunnes uusi presidentti tulee. Janukovitsh ei tänne palaa koskaan, sanoi mielenosoittaja Ostap Kryvdyk uutistoimisto Reutersille.

Janukovitshin olinpaikka ei ole tiedossa. Nimetön turvallisuuslähde kertoi uutistoimisto Reutersille, että presidentti on yhä Ukrainassa, muttei täsmentänyt missä. Vahvistamattomien huhujen mukaan Janukovitsh on matkustanut tukialueelleen Harkovin kaupunkiin Itä-Ukrainaan.

Barrikadeja korotetaan yhä

Ukrainalaismies kertoo STT:lle puhelimitse Kiovasta, että mielenosoittajien taistelumieliala on vahvistunut. Mielenosoittajat varustautuvat turvaliivein ja kypärin, ja Itsenäisyydenaukiolle pystytetyt barrikadit ovat nousseet metrien korkuisiksi. 

Pelkällä etunimellään esiintyvä Igor uskoo, että poliisi ei enää kauaa halua vastustaa mielenosoittajia.

-Uskon, että poliisi pian antautuu. Kuka haluaa puolustaa presidenttiä, joka lähetti poliisit taistelemaan ja lähti itse karkuun? Igor kysyy.

Parlamentti koolla

Parlamentti on kokoontunut hätäistuntoon käsittelemään Janukovitshin asemaa. Oppositio vaatii parlamenttia erottamaan Janukovitshin heti. Opposition mukaan parlamentti johtaa nyt maata.

Hätäistunnon aluksi puhemies Volodymyr Rybak ilmoitti eroavansa terveyssyiden takia. Rybak oli presidentti Viktor Janukovitshin miehiä.

Myös useat muut Janukovitshin kannattajat ovat jättäneet tehtävänsä. Puhemieheksi ja sisäministeriksi valittiin siis oppositon edustajat.

Oppositiojohtaja Vitali Klitshkon mukaan ainoa vaihtoehto on järjestää Ukrainassa ennenaikaiset vaalit. Klitshko vaatii vaaleja järjestettäväksi viimeistään 25. toukokuuta.  

Ukrainan hallitus ja oppositio solmivat eilen sopimuksen, jonka oli tarkoitus lopettaa kuohunta maassa. Sen mukaan vaalit oli määrä järjestää vuoden loppuun mennessä. Mielenosoittajille sopimus ei kuitenkaan riittänyt ja tuhannet heistä jatkoivat protestia Kiovan Itsenäisyydenaukiolla yön yli.

 

Lue myös:

    Uusimmat