Kioskin myyjä: Alaikäisten pelaaminen on todellinen ongelma

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen ostokoetutkimuksessa selvisi, että rahapeliautomaattien ikärajaa valvotaan usein heikosti. Usein valvonta on kauppakeskusten kioskeissa myös vaikeaa.

– Meillä on erittäin paljon ongelmia alaikäisten pelien pelaamisen suhteen. He tulevat yleensä isolla porukalla ja varsinkin iltapäivällä ongelmatilanteita syntyy paljon. Pyrimme kuitenkin tarkistamaan henkilötiedot kaikilta, jotka näyttävät alle 23 -vuotiailta, Kampin kauppakeskuksen myyjä Sirena Lami kertoo.

Kioskissa on käytössä peliautomaattien kaukolukitus, jota käytetään useita kertoja päivittäin. Alaikäisten reaktio tilanteeseen vaihtelee paljon.

– Osa käyttäytyy hyvin, mutta osa haukkuu hyvinkin törkeästi myyjät. Kerran täällä oli tilanne, että teini meinasi tulla myyjän kimppuun, kun hän käski olla pelaamatta peliä. Ei tämä kivaa ole.

Huoltoasemilla on rauhallisempaa

Puhelinkierroksemme mukaan näyttää siltä, että huoltoasemilla tilanne on erilainen kuin kioskeissa.

– Joskus pelikoneiden lähellä liikkuu alaikäisiä, mutta aika harvinaista se on. Kysymme paperit tällä hetkellä kaikilta, jotka näyttävät alle 25-vuotiailta. Aika rauhallista pelikoneiden lähellä kuitenkin on, Keimolan Nesteen Heli Väinämö kertoo.

Espoon Suomenojan Shellillä pelikoneiden äärellä on näin syksyisin rauhallisempaa.

– Selväsi kesällä teinejä liikkuu meillä enemmän lomien aikaan ja se näkyy myös peliautomaattien käytössä. Tarkastaminen vaatii henkilökunnan valppautta ja sitä meillä tehdäänkin. Näin syksyisin peliautomaateilla on hiljaisempaa, Suomenojan Shellin Kenneth Rantanen sanoo.

Ongelmia ei ole myöskään Eläintarhan Nesteellä.

– Meillä peliautomaatit on sijoitettu tarkoituksella kassojen lähelle, jolloin valvonta on helpompaa. Jos pelaaja vaikuttaa alaikäiseltä, niin pelikoneet laitetaan suosiolla kiinni. Tuollaisia tilanteita syntyy lähinnä viikonloppuisin. Aika harvoin he jaksavat päätöksestä urputtaa, sillä suurin osa tietää säännöt, Iida Muttonen kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja