Kilpakameleita koulutetaan karulla tavalla - suomalaislääkärillä uudet metodit

Kilpakameleita koulutetaan perinteisin menetelmin, joita kukaan ei kyseenalaista. Suomalainen eläinlääkäri ja triatleetti Pentti Koivisto päätti kokeilla kamelien koulutukseen vaihtoehtoisia menetelmiä.

Kamelikilpailut ovat Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa suurta kansanhuvia, jossa liikkuu myös suuria rahasummia. Voittajakameleiden hinta isoimmissa kilpailuissa nousee 200 000 - 400 000 euroon.

Abu Dhabin emiraatissa eläinlääkärinä kameleille alkionsiirtoja tekevä Pentti Koivisto tutustui työnsä myötä myös kilpakamelien kouluttamiseen. Hän yllättyi suuresti koulutuksessa käytettävistä menetelmistä.

– Kameleita treenataan kävelyttämällä niitä isoissa ryhmissä viidesti päivässä jopa 30 kilometriä päivässä. Kerran viikossa kamelit viedään juoksemaan kilparadalle. Kilpailussa kamelit kuitenkin kilpailevat nopeudesta juosten, miksi niitä silti treenataan pääosin kävelyllä, Koivisto ihmettelee.

Myös kamelien ruokavalio sekä niiden kohtelu ennen kilpailuja saa Koiviston ymmälleen.

– Kameleille syötetään päivittäin hunajaa, maitoa ja taateleita, koska niitä pidetään ravitsevina ruokina. Maito ei kuitenkaan kuulu aikuisen kamelin normaaliin ruokavalioon. Kameli on märehtivä eläin ja sen ruuansulatus tarvitsee heinää, Koivisto sanoo.

Ennen kilpailua kameleille ei anneta ruokaa eikä juomaa vuorokauteen. Puoli vuorokautta ennen kilpailua kamelille annetaan risiiniöljyn tapaista nestettä, joka tyhjentää vatsan.

– Ajatuksena varmaankin on, että kevyempänä kameli juoksisi nopeammin, mutta miten pärjäisi kilpaurheilija kilpailussa tyhjällä vatsalla, janoisena ja heikkona ripuloinnin jälkeen, Koivisto heittää.

Koivisto soveltaa koulutuksessaan oleviin kilpakameleihin samoja menetelmiä kuin itse käyttää valmistautuessaan vaikkapa triathlon -kisaan ja kouluttaessaan hevosia. Koiviston kamelit herkuttelevat Suomesta tuodulla timotei-heinällä.

– Olen ainoa kouluttaja, jonka kamelit vain juoksevat eivätkä kävele ja seuraan niiden sykettä tarkasti pulssimittarilla, Koivisto kertoo.

Paikallisten silmissä Koiviston käyttämät metodit ovat yhtä outoja kuin paikallisten menetelmät Koiviston mielestä.

 – Tässä maassa ei ole eläinlääkärikoulutusta. Osaamista ja ymmärrystä on hyvin vähän. Opit siirtyvät sukupolvelta toiselle eikä niitä kyseenalaisteta, koska aina on toimittu niiden mukaan, Koivisto sanoo.

Iso-Camu ja Pikku-Camu

Koivisto on aloittanut koulutuksen kahdella kamelilla. Iso-Camu on kolmevuotias ja Pikku-Camu kaksivuotias. Kumpikaan kameli ei ole vielä osallistunut kilpailuihin.

– Alustavat tulokset ovat erittäin lupaavia. Mahdollisuudet kärkeen tai voittoon ovat hyvät, Koivisto myhäilee.

Iso-Camun ja Pikku-Camun ensimmäiset kisat ovat edessä syksyllä. Koivisto on saamassa koulutettavakseen lisää kameleita.  Mahdollinen rahavoitto toki houkuttaa, mutta Koivistoa kutkuttaa myös näyttää, että erilaisilla menetelmillä voi päästä hyvään lopputulokseen.

– Tämä on minulle täysin harrastus. Suunnittelen harjoitusohjelman ja seuraan kamelien edistymistä ja esimerkiksi sykettä pulssimittarilla ja otan verikokeita viikoittain seuratakseni lihasten kuntoa, mutta koulutusohjelman toteuttaa luottomieheni, Koivisto kertoo.

Iso-Camu ja Pikku-Camu asuvat tilavassa katetussa aitauksessa aavikon keskellä. Koivistolla on kameleihinsa selkeästi lämmin suhde.

– Molemmat ovat muuttuneet valtavasti, tullessaan ne olivat pelokkaita ja arkoja, Koivisto sanoo taputtaessaan Iso-Camun kaulaa.

Koivisto sai kamelinsa lahjoituksena.

– Näitä molempia olivat paikalliset kouluttajat jo yrittäneet treenata ja todenneet kehityskelvottomiksi.

Koiviston kamelien edelliset kouluttajat saattavat kokea elämänsä yllätyksen syksyn kilpailuissa.

Robottiohjastajan salaisuus

Yhdistyneiden arabiemiirikuntien kamelikilpailut ovat olleet mediassa esillä myös ihmisoikeusnäkökulmasta.

Kamelikilpailuissa ohjastajina käytettiin nuoria poikia, joita ostettiin köyhistä maista kuten Pakistanista, Intiasta, Sudanista, Mauritaniasta ja Bangladeshista.

Ihmisoikeusjärjestöjen painostuksesta Yhdistyneet arabiemiirikunnat kielsi lapsiohjastajien käytön vuonna 2002 ja lahjoitti kolme miljoonaa dollaria Unicefin koordinoimaan lapsiohjastajien kuntoutusohjelmaan.

Nykyisin kamelikilpailussa kamelin selässä on pikkupojan sijaan pieni robottiohjastaja.

Pentti Koivisto paljastaa robottiohjastajan salaisuuden. Hän esittelee omien kameliensa robottiohjastajaa, joka huiveihin käärittynä muistuttaa hyvinkin pientä ihmisolentoa.

Huivien sisältä paljastuu niinkin yksinkertainen esine kuin sähköporakone, joka toimii kauko-ohjauksella moottorina ”robottiohjastajan” piiskaniskuille.

– Joissakin roboteissa on myös kaiutin, jolla valmentaja voi omalla äänellään hoputtaa kamelia, Koivisto kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat