Kilpailu sähkömarkkinoilla toimii huonosti

Osa sähkömarkkinoista vapautettiin muutama vuosi sitten kilpailulle. Sähkön käyttäjä voi valinnoillaan ja sähköyhtiöitä kilpailuttamalla vaikuttaa kuitenkin vain alle 40 prosenttiin sähkön hinnasta. Sähkön siirrosta joutuu edelleen maksamaan, mitä paikallinen sähköyhtiö vain kehtaa pyytää - ja neljännes sähkön hinnasta onkin sitten erilaisia veroja:

Sähkön hinnanmuodostus:

38 % sähköenergian myyntihinta
38 % Verkkomaksu sähkön siirrosta
24 % sähkö ja arvonlisävero

Sähkön myyntihinnankaan osalta markkinat eivät innokkaan alun jälkeen toimi. Suomen Kiinteistöliiton toimitusjohtaja Ukko Laurila:

"Yhdistyksemme ovat pyrkineet tekemään jäsentensä puolesta sähkösopimuksia 25 paikkakunnalla. Aluksi sopimuksia syntyi runsaasti. Yhdistykset menivät suurempiin ostorenkaisiin, vuoropuhelu oli helppoa ja tulokset kuluttajan kannalta hyviä. Viime syksynä tarjousmekanismi alkoi tökkiä.

Tarjouksia ei saatu ollenkaan tai ne ylittivät jopa listahinnat: aika mielenkiintoinen tapa ilmoittaa, että meitä ei tarjoaminen kiinnosta... Meidän mielestämme tämä on vastuun pakoilemista. Tietenkin ymmärrämme sen, ettei hintataso voi olla sama kuin joskus halvan energian aikana. Silti kalliittenkin hintojen aikana pitäisi olla kilpailu- ja tarjouskulttuuria."

Laurila syyttää alaa markkinatalouden lastentaudeista - kun sähköä myydään tappiolla, siirtohinnoilla yritetään ottaa rahat kotiin. "On tapauksia, joissa sekä korkein hallinto-oikeus että energiamarkkinavirasto ovat todenneet siirtohinnat kohtuuttomiksi. Kiinteistöliitto peräänkuuluttaa kilpailun toimivuutta ja tämmöisen ristisubvention estämistä."

Kiinteistöliiton mukaan varsinkin suurimmat sähköntuottajat ovat olleet haluttomia tarjous- ja hintakilpailuun. Kuinka ollakaan - samaiset yhtiöt ovat vastikään viestineet erittäin hyvistä taloudellisista tuloksista.

Sähkö on kallistunut aivan viime aikoina keskimäärin yli kymmenen prosenttia. Yhtiöt käyttävät keskenään sähköpörssiä, jossa hinnat ovat hiponeet taivaita. Nousua on perusteltu tuotannossa käytettävien raaka-aineiden hinnan nousulla - Kiinteistöliiton mielestä tämä perustelu ei kestä. Se onkin jättänyt asiasta selvityspyynnön sekä kilpailuvirastolle että energiamarkkinavirastolle:

"Tämä on vetoomus sen puolesta, että noista lastentaudeista päästäisiin eroon ja tarjouskäytännössä samanlaiseen vakiintuneeseen tilanteeseen, joka toimii muillakin elinkeinoelämän alueilla."

Olipa virastojen vastaus mikä hyvänsä, paluuta sähkön hintasäännöstelyyn ei enää ole. Kilpailun toimivuutta jokainen voi itsekin helposti testata: energiamarkkinaviraston nettisivuilla on ajantasatietoa sähkön hinnasta sekä kilpailuttamiseen mainiosti sopiva tarjouspyyntölomake.

Lue myös:

    Uusimmat