Kiky-neuvottelujen osapuolet ovat olleet liikaa esillä mediassa – "Silloin tulee kasvojen menetyksen pelko"

4:43
Entinen valtakunnansovittelija Juhani Salonius kertoo mielipiteensä kiky-sopimuksen neuvotteluista.

Entinen valtakunnansovittelija Juhani Salonius vieraili tänään Viiden jälkeen -ohjelmassa kertoen ajatuksiaan kilpailukykysopimuksen neuvotteluihin liittyvistä haasteista.

Saloniuksen mukaan kilpailukykysopimus eli kiky on ollut merkillinen tarina alusta lähtien, sillä siinä on sovittu asioita ristiin. Hänen mukaansa on surullista, että näin tärkeää asiaa ei ole voitu selvästi sopia etukäteen.

– On valitettavaa, että tämä Suomen malli takkuilee näin pahasti, sanoo Salonius.

Pelisäännöt sovittava heti aluksi

Salonius haluaa muistuttaa, että julkinen väittely mediassa voi vaikeuttaa neuvottelevien osapuolten välejä.

– Ennen vanhaan pyrittiin yleensä siihen, että sovittiin heti sovittelun alussa pelisäännöistä julkisuuteen liittyvistä asioista: kuka tiedottaa ja missä vaiheessa tiedottaa. Se rauhoittaa tilannetta, sillä neuvottelijoilla on myös omat paineessa, muistuttaa Salonius.

Neuvottelijoilla on Saloniuksen mukaan omien kasvojen menetyksen pelko, jos he eivät pystykään pitämään viimeisistä lupauksistaan kiinni.

Salonius ei vastusta avointa keskustelua julkisuudessa, mutta näkee siinä riskinsä sovinnon synnyn kannalta.

 – Nyt on puhuttu liikaa julkisuudessa. Valtakunnansovittelijan työhön kuuluu tietynlainen luottamus, ja se helposti särkyy, jos mennään julkisuuden kautta moittimaan vastapuolta tai naulataan itsensä kiinni peruuttamattomiin kannanottoihin. Niistä on tällöin huomattavasti vaikeampi irtaantua, muistuttaa Salonius.

Katso videolta Juhani Saloniuksen haastattelu.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja