Mainos

Kiista turkkilaisjoukoista pysäytti Kypros-neuvottelut

Neuvottelut Kyproksen osien yhdistymisestä ovat pysähtyneet kiistaan saarella olevien turkkilaisjoukkojen kohtalosta.

Kreikan ulkoministerin Nikos Kotziasin mukaan sopu Kyproksen etelä- ja pohjoisosien yhdistymisestä ei ole mahdollinen, ellei Turkki lopeta saaren pohjoisosan miehittämistä.

Turkin presidentin Recep Tayyip Erdogan puolestaan julisti aiemmin, että kaikkien joukkojen vetäminen pois saarelta ei tule kysymykseen.

Myös Kyproksen kreikkalaisosan presidentti Nikos Anastasiades toisti perjantaina, että turkkilaisjoukkojen vetämiselle täytyy asettaa aikataulu. Hänen mukaansa osapuolet ovat neuvotteluissa "toivoa herättävällä tiellä" ja kompromissit ovat avainasemassa.

Kyproksen pohjoisosassa on noin 30 000 turkkilaista sotilasta. Turkki valtasi saaren pohjoisosan vuonna 1974 vastauksena Kreikan Kyproksella masinoimalle vallankaappaukselle.

Kyproksen osien sekä Kreikan, Turkin ja Britannian edustajat ovat neuvotelleet Kyproksen yhdistymisestä Sveitsin Genevessä. YK:n pääsihteeri Antonio Guterres ehti jo eilen kertoa sovun olevan lähellä.

Kyproksen kreikkalais- ja turkkilaisosien edustajat ovat neuvotteluissa onnistuneet sopimaan periaatteessa muun muassa maan sisäisistä rajoista. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.