Mainos

Kiinteistöveron alarajat eivät nouse

Kuntien perimän kiinteistöveron vähimmäismääriä ei nosteta, kuten hallitus oli esittänyt. Eduskunnan valtiovarainvaliokunta on päätynyt siihen, että yleisen kiinteistöveron ja vakituisten asuinrakennusten veron alarajat säilytetään ennallaan.

Veron alarajojen korottaminen olisi pakottanut 46 kuntaa nostamaan niiden nykyisin käyttämiä veroprosentteja. Valiokunnan mielestä tällainen pakko ei ole tarkoituksenmukaista. Hallituksen esityksessä yleisen kiinteistöveron alaraja olisi noussut 0,2 prosentista 0,3 prosenttiin ja yläraja 0,8 prosentista 1,0 prosenttiin. Vakinaisten asuntojen alin veroprosentti olisi noussut 0,1 prosentista 0,15 prosenttiin ja yläraja 0,4 prosentista 0,5 prosenttiin.

Eduskunnan päätöskäsittelyyn tulee nyt esitys, jossa vain verojen ylärajat nousevat. Verolaeista päätetään ensi ja seuraavalla viikolla. Eduskunta on myös laajentamassa kuntien oikeutta vapauttaa yhteisöt rakennusten ja maapohjan kiinteistöverosta. Mahdollisuus verosta vapautumiseen koskee muutoksen jälkeen mm. urheiluseuroja ja uskonnollisia yhteisöjä, kun se aiemmin on koskenut vain maamies- ja nuorisoseuroja sekä työväenyhdistyksiä ja vain niiden omistamia rakennuksia, mutta ei maapohjaa.

Hallituksen esityksen tarkoituksena on ollut antaa kunnille mahdollisuus korottaa kiinteistöveroja ja sillä tavalla täyttää sitä aukkoa, jonka uudet tuloveronkevennykset tekevät kuntien talouteen. Kunnanvaltuustot päättävät kiinteistöveroprosenteista laissa määrättyjen vaihteluvälien puitteissa. Viime vuonna kunnat keräsivät kiinteistöveroina yhteensä 2,6 miljardia markkaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.