Ennätysinflaatio euroalueella: nousi jo 10,7 prosenttiin

Kuinka kauan inflaatio kestää? 9:46
Katso video: Kuinka kauan inflaatio kestää?

Euroalueen inflaatio jatkaa nousuaan. Hinnat olivat lokakuussa nousseet ennätykselliset 10,7 prosenttia viime vuoden samasta ajanjaksosta. Tämä käy ilmi Euroopan komission tilastopalvelu Eurostatin ennakkotiedoista.

Inflaatio kiihtyi entisestään, sillä syyskuussa se oli 9,9 prosenttia. Suurin ilmiön ajuri on energian hintojen nousu. Ennakkotietojen mukaan energian hinnat olivat lokakuussa peräti 41,9 prosenttia viime vuoden lokakuuta korkeammalla tasolla. Syyskuussa luku oli 40,7 prosenttia.

Samaan aikaan Eurostatin ennakkotietojen mukaan talouskasvu hidastui kolmannella neljänneksellä 0,2 prosenttiin edellisestä neljänneksestä sekä euroalueella että koko EU:ssa. Toisella neljänneksellä euroalueen kasvu edeltäneestä neljänneksestä oli 0,8 prosenttia ja koko EU:n 0,7 prosenttia.

Kasvua viime vuoden kolmanteen neljännekseen verrattuna oli euroalueella 2,1 prosenttia. Kaikkien EU-maiden kolmannen neljänneksen kasvu vuoden takaisesta oli 2,4 prosenttia.

Euroopan keskuspankki (EKP) on varoittanut taantuman vaarasta EU:ssa. Saadakseen inflaation kuriin EKP nosti äskettäin ohjauskorkojaan voimakkaasti 0,75 prosenttiyksiköllä jo toista kertaa putkeen ja lupaili lisäkorotuksia olevan vielä luvassa.

Kasvulukema oli aavistuksen odotuksia parempi tilanteessa, jossa Venäjän sytyttämä energiakriisi uhkaa Eurooppaa sähköpulalla ja hirmuisilla lämmityslaskuilla talvella. Euroalueen moottorina tunnettu Saksa kertoi viime viikolla 0,3 prosentin talouskasvusta kolmannella neljänneksellä.

Analyytikkojen mukaan hieman ennusteita paremmista luvuista huolimatta taantuma Euroopassa talvella on väistämätön.

Lue myös:

    Uusimmat