Kiinteistönvälittäjät: Kevät erittäin vilkas asuntokaupassa – huolenaiheena liikkumisrajoitukset

8:19
Katso yllä oleva video: Tällaiset ovat asuntokaupan tuoreet trendit!

Suomen kiinteistönvälittäjät SKVL arvioi markkinaennusteessaan, että keväästä on tulossa erittäin vilkas sekä asunto- että loma-asuntokaupassa.

Mahdolliset liikkumisrajoitukset pääkaupunkiseudulla ja Turussa kuitenkin huolettavat kyselyyn vastanneita välittäjiä.

Alueilla tehdään tähän vuodenaikaan keskimäärin yli 2  000 asuntokauppaa kuukaudessa. Lisäksi vuokra-asuntoja vaihdetaan paljon.

Eduskunnan käsittelyssä oleva lakiluonnos nimeää ainoastaan muuttamisen päteväksi syyksi liikkua asuntoasioissa.

Liiton toimitusjohtaja Jussi Mannerberg katsoo, että tästä aiheutuisi kohtuuttomia haittoja rajoitusalueiden asukkaille.

–  Totta kai mahdollisten rajoituksien kanssa on elettävä terveys edellä ja tehtävä vain se, mitä voidaan turvallisesti toteuttaa. Moni on kuitenkin myynyt jo kotinsa ja tarvitsee uuden, Mannerberg sanoo tiedotteessa.

Asuntokauppaa ei voi tehdä tutustumatta paikan päällä ostettavaan kohteeseen kuin poikkeustapauksissa, Mannerberg sanoo.

Jos asuntokaupat jäävät toteutumatta, voi siitä seurata merkittäviä kustannuksia. Pahimmillaan tuhansia ihmisiä voisi jäädä ilman vakituista asuinpaikkaa, Mannerberg varoittelee.

Mökkikaupan kasvu jatkuu

Rajoitukset haittaisivat myös mökkikauppaa, joka on käynyt ennennäkemättömän vilkkaana viime vuoden aikana.

Mökkikauppa kasvoi lähes 40 prosenttia verrattuna edellisvuoteen. Kasvun odotetaan jatkuvan tänä vuonna ja hintoihin odotetaan keskimäärin viiden prosentin nousua.

Välittäjien mukaan mökkiä etsivät asiakkaat haluavat loma-asunnoiltaan mukavuuksia, sijaintia veden äärellä ja tietä perille asti.

–  Viime vuonna moni mökkiä etsinyt ei löytänyt halumaansa, joten tänä keväänä ostajia odotetaan olevan liikkeellä paljon, Mannerberg ennakoi.

Liikkumisrajoitukset viivästyttäisivät voimaan tullessaan alkukevään mökkikauppaa tuntuvasti.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja