Kiinteistöliitto suosittaa pätevyystodistuksen vaatimista urakoitsijoilta

Suomen Kiinteistöliitto suosittelee jäsenilleen ja jäsentensä käyttämille isännöitsijöille, että vaatimus urakoitsijoiden pätevyydestä otetaan käyttöön vuoden 2000 syksystä lukien. Sen mukaan urakkatarjouspyyntöihin tulisi sisällyttää lauseke, että urakoitsijalla tulee olla joko Rakentamisen Laatu RALA ry:n toteama pätevyys tarjouspyynnön edellyttämällä toimialalla tai urakoitsijan tulee muuten toimittaa vastaavat pätevyyden osoittamiseksi tarvittavat tiedot. Vaatimus voidaan ulottaa koskemaan myös urakoitsijan tärkeimpiä aliurakoitsijoita.

Kiinteistöliitto toivoo erityisesti, että isännöintiyritykset ja isännöitsijöitä edustavat järjestöt ryhtyisivät aktiivisiin toimiin RALA:n pätevyystodistuksen edellyttämiseksi urakoitsijoilta. Tällä tavalla voidaan kiinteistöliiton mukaan vaikuttaa toimivien markkinoiden syntymiseen ja parantaa merkittävästi rakentamisen laatua. Samalla voidaan tukea terveistä lähtökohdista tapahtuvaa kilpailua, joka on laadukkaan rakentamisen tärkein edellytys.

Rakentamisen Laatu RALA ry on tehnyt sekä LEL-eläkekassan että verottajan kanssa sopimuksen pätevyyden toteamisjärjestelmässä mukana olevien yritysten maksujen suorasta seurannasta. Siten RALA:n myöntämä pätevyystodistus osoittaa yrityksen hoitaneen julkiset veronsa ja maksunsa, eikä erillistä todistusta (verojäämätodistus, LEL-todistus) tarvitse vaatia ellei RALAn luettelossa ole yrityksen kohdalla huomautusta mahdollisesta häiriöstä.

Pätevyystodistuksen saaminen edellyttää osoitusta kyseisen toimialan töiden kokemuksesta ja toimii siten myös laadun varmistajana. Informaatio yrityksen toimialasta ja osaamisesta helpottaa tarjousten kohdistamista osaaville yrityksille ja sitä kautta tehostaa erityisesti tarjoajien esivalintaa. Lisäksi tilaajalla on mahdollisuus reklamoida vakavista laatupuutteista RALA:an, joka ryhtyy toimenpiteisiin yrityksen laatuongelmien selvittämiseksi.

Pätevyyden vaatimisesta vuoden 2000 syksystä lukien on syytä mahdollisimman pian tiedottaa urakoitsijoille esimerkiksi tiedotteella tarjouspyyntöjen yhteydessä, jotta urakoitsijat voivat varautua vaatimukseen hankkimalla vaadittavan pätevyyden. Rakennusteollisuuden Keskusliitto RTK on omalta osaltaan antanut jäsenilleen vastaavan suosituksen.

RALA on rakennusalan yhteinen laatuelin, joka on käynnistänyt toimintansa vuonna 1998. RALA ry on itsenäinen ja riippumaton kiinteistö- ja rakennusalan toimija, joka edistää terveistä lähtökohdista kilpailevan, laaduntuottokykyisen ja tehokkaan toimintaympäristön kehittymistä.

RALA:n Internet-sivut löytyvät osoitteesta www.ralacon.fi

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja