Kiinnostaako asuminen puukerrostalossa? Asuntojen määrä kymmenkertaistumassa

Puukerrostalojen rakentaminen on lisääntymässä Suomessa.

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan uusia puukerrostalohankkeita on vireillä noin 6 000:n asunnon verran, kun tähän mennessä Suomeen on yhteensä rakennettu vain runsaat 600 puukerrostaloasuntoa.

Ensimmäiset puukerrostalot rakennettiin Suomessa 90-luvun puolivälissä, mutta innostus hiipui joksikin aikaa, kertoo ministeriön kehittämispäällikkö Markku Karjalainen.

– 2000-luvun alkupuolella suomalainen teollisuus alkoi itse väistellä asiaa, koska puukerrostaloista ei näyttänyt tulevan taloudellisesti kilpailukykyisiä.

Ministeriön kehittämispäällikkö Markku Karjalainen kertoo, että nyt tilanne on muuttunut. Puukerrostalorakentamisessa nähdään kasvumahdollisuuksia.

– Meillä vapaa-ajanrakentaminen on 99 prosenttisesti puurakentamista ja 85 prosenttia Suomen pientaloista ja paritaloista on puurakenteisia, mutta sitten taas kerrostalopuolella puun markkinaosuus on ollut alle yhden prosentin. Nähtiin, että suomalaisen mekaanisen metsäteollisuuden suurimmat kasvumahdollisuudet ovat suurimittakaavaisessa rakentamisessa, johon kuuluvat asuinkerrostalot, työpaikkarakennukset, suuret hallit, julkiset rakennukset.

Valtava ero Ruotsiin verrattuna

Karjalainen kertoo, että esimerkiksi Yhdysvalloissa puukerrostalojen markkinaosuus on lähes 90 prosenttia sekä Skotlannissa ja Ruotsissa molemmissa 60 prosenttia.

Suomella on tavoitteena nostaa puukerrostalojen markkinaosuus yhdestä kymmeneen prosenttiin muutaman vuoden kuluessa.

– On se nyt ihme jos ei Suomessa, jossa on perinteisesti puuta osattu käyttää rakentamisessa, se onnistuisi myös meillä kerrostalorakentamisessa.

Palomääräysten muuttaminen on lisännyt puukerrostalojen rakentamismahdollisuuksia. Nykyisin on luvallista rakentaa puusta kahdeksankerroksia asuin- ja työpaikkarakennuksia. Karjalainen arvioi, että suuri ero muihin maihin johtuu myös perinteistä. Kerrostalot on Suomessa rakennettu betonista viimeisen 50 vuoden ajan.

– Kun ei oo kokemuksia, osaamista ja tietoa, niin silloin on helpompi sanoa ei, kuin kokeilla.

"Rakennusalan katsottava peiliin"

Puukerrostalojen rakentaminen vaatii erityisosaamista. Karjalainen sanoo, että koulutusta on päivitettävä ja se on aloitettava opettajien opettamisesta.

Hänen mukaansa myös rakennusalalla on kaiken kaikkiaan "skarppauksen paikka".

– Rakennusalan pitäisi katsoa itseään peiliin. Laatu ei vastaa ainakaan viimeistelyasioissa sitä, mitä kansalaiset haluavat, sanoo Karjalainen.

Asuminen puukerrostalossa kiinnostaa suomalaisia. Työ- ja elinkeinoministeriön verkko-aivo-riihessä kahdeksalla kymmenestä oli myönteinen mielikuva puukerrostaloista. Puukerrostalo nähtiin mielikuvien tasolla esimerkiksi ympäristöystävällisenä ja kodikkaana asumismuotona. Yksi eniten arveluttavista asioista oli paloturvallisuus.

Kehittämispäällikkö Markku Karjalainen kertoo, että yli kaksikerroksiset puurunkoiset ja puujulkisivuiset asuinkerrostalot on varustettava automaattisella sammutuslaitteistolla eli sprinklereillä. Hän sanoo, että modernit sprinklerijärjestelmät eivät aiheuta vesivahingon vaaraa, sillä vesi tulee niistä sumuna korkeapaineella. Tällöin vettä tarvitaan vain murto-osa aiempiin järjestelmiin verrattuna.

Työ- ja elinkeinoministeriön kehittämispäällikkö Markku Karjalainen ei kuitenkaan lupaa puukerrostalorakentamisesta pelastusta Suomen kituville metsäteollisuuspaikkakunnille.

– Jos lasketaan puun käytön lisääntymisen kautta, että vaikka Suomeen joka vuosi rakennettavat 30 000 uutta asuntoa tehtäisiin puusta, niin Suomen metsät kasvavat sen puumäärän yhdessä vuorokaudessa.

Lue myös:

    Uusimmat