Mainos

Kiinan toisinajattelijat lyttäävät Nobel-voittajan: "Sätkynukke"

Kirjallisuuden Nobel-voittajaa Mo Yania on ylistetty laajalti kiinalaismediassa. Kiinan toisinajattelijat ovat kuitenkin pöyristyneet, sillä heidän mielestään palkinnolla halutaan lepytellä maan kommunistihallintoa.

– Hän (Mo) on sätkynukke, maan valtaapitävien talutusnuorassa. Hänelle ei sallita individualistista ajattelua, Kiinan merkittävimpiin toisinajattelijoiden ja taiteilijoihin kuuluva Ai Weiwei lataa.

Ai sivalsi Kiinan mediaa ja viranomaisia myös kaksinaismoralismista. Mon kirjallisuuspalkintoa hehkutettiin jo ennen valintaa. Kun kiinalainen toisinajattelija Liu Xiaobo sai kaksi vuotta sitten Nobelin rauhanpalkinnon, varoitti Kiina palkinnon myöntänyttä Norjaa maiden välisten suhteiden vaarantumisesta. Liu on istunut vankilassa joulukuusta 2009 Kiinan kommunistisen puolueen ja valtion vastaisesta toiminnasta.

Myös toisinajattelija Wei Jingshengin mukaan Mon palkinnolla halutaan vain miellyttää Kiinan hallintoa ja lepytellä Liun rauhanpalkinnosta noussutta kohua.

Kiina lyttäsi aikoinaan myös Tiibetin hengellisen johtajan dalai laman vuonna 1989 saaman Nobelin rauhanpalkinnon.

Mo, 57, on ensimmäinen kiinalainen Nobelin kirjallisuuspalkinnon voittaja. Ruotsin Nobel-akatemia vertasi häntä muun muassa William Faulkneriin tai Gabriel Garcia Marqueziin. Mo pitääkin heitä esikuvinaan länsimaisista kirjailijoista, vaikka kertookin vaikuttuneensa eniten kiinalaiskollegoistaan.

Mon Kiinan lähihistoriaa luotaavia teoksia on arvioitu yhteiskuntasatiirisiksi, mutta silti epäpoliittisiksi ja varovaisiksi. Mo piti itse tärkeimpänä syynä Nobeliinsa sitä, että hänen teoksissaan on aina inhimillinen lähestymiskulma.

(MTV3–AFP–AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.