Sensuuri on tuttua tuoreelle Nobel-palkitulle

Kirjallisuuden Nobel-palkinnon tänään saanut Mo Yan on Kiinan merkittävimpiä romaani- ja novellikirjailijoita.

Hänen tarinansa sijoittuvat kiinalaiselle maaseudulle, itse hän on kotoisin Shandongin maakunnasta Itä-Kiinasta. Mo Yanin tapa käsitellä aiheita on maagisen realistista.

– Aineisto on suurrealistista, jopa unenomaista. Hän pystyy käsittelemään reaalimaailman tapahtumia hyvin monella tasolla, samalla hän esittää kriittisiä huomioita, kuvaa kiinalaisen kirjallisuuden kääntäjä, sinologi Pertti Seppälä tuoreen Nobel-palkitun teoksia.

Seppälän mukaan Mo Yanilla ei voi sanoa olevan sataprosenttista vapautta ilmaista itseään kotimaassaan. Niin ei Seppälän mukaan ole yhdelläkään kirjailijalla Kiinassa.

– Hän on varmasti aika taitava ilmaisemaan itseään kirjoissaan kuten useimmat maan kirjailijat. Hän tietää, millä tavalla mistäkin asioista kirjoittaa, jotta kirjaa ei vedetä pois markkinoilta, Seppälä kuvaa.

Kiinan valtakunta kiellettiin

Toki Mo Yankin on käsitellyt kirjoissaan arkaluonteisia aiheita, eikä sensuuri ole hänellekään vierasta. Yleisesti ottaen Mo Yanilla on kuitenkin hyvät välit kommunistiseen puolueeseen, eikä hän ole asettunut poikkiteloin kiinalaisen diktatuurin kanssa.

1990-luvulla Mo Yanin Kiinan valtakunta -niminen kirja kiellettiin vuosiksi. Nykyään kirjaa voi jo vapaasti ostaa kaupoista Kiinassa.

– Kiinan valtakunnassa hän kertoi kuvitteellisen tarinan pikkukaupungin virkamiehistä, jotka ryyppäsivät ja mässäsivät. Kirjan teemana oli korruptio ja ilmeisesti se oli siihen aikaan liikaa.

Mo Yanin teoksia ei ole suomennettu lainkaan. Seppälän mukaan kiinalaista nykykirjallisuutta on suomennettu ylipäätään hyvin niukasti.

– Yhtenä syynä ovat kaupalliset näkökohdat. Kustantajat ovat hyvin varovaisia, jos kaupallinen menekki ei ole taattu. Siinä mielessä Nobel-palkinto on aina erittäin raju mainos kirjailijalle kansainvälisesti, Seppälä huomauttaa.

Seppälä uskoo Mo Yanin saaneen Nobelin kirjallisten ansioidensa takia.

– Kirjailijalle eläminen diktatuurissa ei ole helppoa ja sellaisissa puitteissa luovuuden säilyttäminen on todellinen saavutus, Seppälä ylistää.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat