Kiinan ja Venäjän johtajat tapaavat ensi kertaa Ukrainan sodan alkamisen jälkeen

Kiinan Xi tapaa Venäjän Putinin – näin Ukrainan vastahyökkäys vaikuttaa Kiinan ja Venäjän välillä 3:59
Kiinan Xi tapaa Venäjän Putinin – näin Ukrainan vastahyökkäys vaikuttaa Kiinan ja Venäjän välillä.

Talous- ja turvallisuuspolitiikkaan keskittyneen Shanghain yhteistyöjärjestön (SCO) maat ovat koolla tästä päivästä alkaen Uzbekistanissa.

Kokoukseen liittyy suurta mielenkiintoa, sillä Venäjä on etukäteen ilmoittanut, että presidentti Vladimir Putin tapaisi kokouksen yhteydessä kahden kesken Kiinan presidentin Xi Jinpingin kanssa.

Kiinan johtaja tapaa nyt ensimmäistä kertaa Venäjän vastinparinsa Ukrainan sodan alkamisen jälkeen.

Kiina ei ole tuominnut Venäjän käymää hyökkäyssotaa eikä Venäjän tavoin kutsu Ukrainan tapahtumia sodaksi vaan erikoisoperaatioksi. Kiinan ja Venäjän ulkoministerit vakuuttelivat maaliskuussa tiivistävänsä kahdenvälistä yhteistyötä Venäjän saatua niskaansa länsimaiden asettamat pakotteet.

Kremlin mukaan johtajien on määrä keskustella muun muassa Ukrainan sodasta sekä Kiinan ja Venäjän taloussuhteista.

Putin ja Erdogan tapaavat perjantaina

Kokoukseen osallistuvat johtajat myös muista yhteistyöjärjestön maista eli Intiasta, Pakistanista, Iranista ja Keski-Aasian entisistä neuvostotasavalloista.

Venäjän mukaan koolla onkin järjestö, jonka valtiot kattavat yli puolet maailman väestöstä ja joka tarjoaa "todellisen vaihtoehdon länsimaisille järjestöille".

Kiinan Xi Jinpingin matkustaminen Keski-Aasiaan on myös poikkeuksellinen tapahtuma, sillä hän poistui Kiinasta ensi kertaa sitten koronaviruspandemian alkupäivien. Ennen Uzbekistania Xi vieraili Kazakstanissa.

Kremlin mukaan Putin tapaa kaksipäiväisen kokouksen toisena päivänä eli perjantaina myös muun muassa SCO:n yhteistyövaltion Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin, jonka kanssa yhteydenpito on ollut tiivistä viime aikoina.

Lue myös:

    Uusimmat