Kiina aloitti Yhdysvaltojen mustamaalauksen kansalaisilleen: varoittaa viranomaisten ahdistelusta ja ryöstöistä

Voiko Kiinan ja Yhdysvaltojen kauppasota aloittaa uuden taantuman? 2:36

Viime päivinä sekä Kiinan hallinto että media ovat koventaneet Yhdysvaltojen vastaista retoriikkaansa. 

CNN kertoo, että Kiinan hallinto on antanut kaksi matkustusvaroitusta kansalaisilleen, jotka matkustavat Yhdysvaltoihin. Kiinan kulttuuri- ja turismiministeriö varoitti kansalaisia, että Yhdysvalloissa on useita ampumistapauksia, ryöstöjä ja varkauksia.

Myös Kiinan Yhdysvaltain-suurlähetystö ja konsulaatit varoittavat kiinalaisia. Niiden mukaan yhdysvaltalaiset viranomaiset ahdistelevat jatkuvasti Kiinan kansalaisia. Kiinalaisia tutkijoita ja opiskelijoita on puolestaan varoitettu viisumiongelmista.

Taustalla kauppasota

Kiinan koventuneen viestinnän taustalla on kauppasota Yhdysvaltoja vastaan. Toukokuun alussa Yhdysvallat nosti kiinalaisten tuotteiden tulleja 10 prosentista 25 prosenttiin. Yhdysvallat on myös vaikeuttanut teknologiayhtiö Huawein toimintaa.

Vastauksena Kiina on nostanut yhdysvaltalaisten tuotteiden tulleja ja uhannut muilla vastatoimilla.

Nämä muut vastatoimet näyttävät sisältävän ainakin Yhdysvaltojen vastaista propagandaa. Esimerkiksi People's Daily -lehdessä Yhdysvaltoja nimitettiin maailman viholliseksi. Lisäksi kommunistinen puolue on kutsunut Yhdysvaltoja kauppakiusaajaksi.

CNN:n haastattelemien asiantuntijoiden mukaan Kiinan taktiikka on kyseenalaista, mikäli maa haluaa kauppasopua Yhdysvaltojen kanssa.

Matkustajien määrä väheni

Maiden välinen suhteiden huonontuminen näkyy turismissa jo ennen Kiinan tuoreita matkustusohjeita. Kiinalaisten matkailijoiden määrä väheni vuonna 2018 viidellä prosentilla edellisvuoteen verrattuna. Näin kävi ensimmäistä kertaa 15 vuoteen.

Amerikkalaisissa yliopistoissa pelätään kiinalaisten opiskelijoiden määrän vähentymistä. Ulkomaalaiset opiskelijat toivat lukuvuonna 2017–2018 Yhdysvaltoihin noin 39 miljardin dollarin verran tuloja. Siitä yli kolmannes, eli yli 13 miljardia dollaria, tuli kiinalaisilta opiskelijoilta.

Lähde: CNN.

Lue myös:

    Uusimmat