Mainos

KHO kumonnut tullin autoveropäätöksen

Päätöksellä on merkitystä lain soveltamisessa muissa tapauksissa. KHO ei päätöksellään muuttanut autoverotuksen veroprosenttia.

Korkein hallinto-oikeus on kumonnut ennakkoratkaisullaan Helsingin tullin ja hallinto-oikeuden autoveropäätökset. Kyseessä on tärkeä päätös, jolla on merkitystä lain soveltamisessa muissa samanlaisissa tapauksissa.

KHO:n mielestä auton verotusarvo oli määritelty virheellisesti eikä sen laskenta perustunut autoverolain säännöksiin.

Verotuksesta valitti KHO:hon autonostaja, joka toi maahan vuonna 2003 Mercedes Benz -merkkisen henkilöauton. Tulli määräsi, että autosta pitää maksaa 9680 euroa autoveroa ja arvonlisäveroa. Tulli määritteli auton verotusarvoksi 26450 euroa ja verotusprosentiksi 30.

Ostajan mukaan päätöksestä ei ilmennyt, mihin siinä käytetty verotusarvo perustui. Helsingin hallinto-oikeus hylkäsi ostajan valituksen viime vuonna. Kuluvana vuonna tulli oikaisi autoverotusta, laski veroprosentiksi 26 ja palautti valittajalle noin 1300 euroa.

Valittaja oli ostanut autonsa Saksasta ja maksanut siitä 11200 euroa. Hänen mukaansa liian korkea verotusarvo oli johtanut syrjivään verotukseen.

Hallinto-oikeudessa tuhansia juttuja

KHO katsoi, että tullin verotuspäätösten takana oli yksityisen yrityksen tuottama tilastollinen arvio auton arvosta. Yrityksen mukaan sen antamat tiedot perustuvat markkinoilta kerättyihin hintatietoihin. Yhtiö käyttää tietokannassaan merkkiliikkeiden pyynti-, myynti- ja ostohintoja.

Tullilla ei ollut oikeuden mielestä mahdollisuutta varmistua tietojen oikeellisuudesta ja kattavuudesta eikä sen päätös perustunut viranomaisten tarkistettavissa oleviin tosiasioihin. Autonostaja ei voinut riitauttaa verotusarvoa, koska hän ei saanut yrityksen tietokannasta tietoja muusta kuin omasta verotuksestaan.

Euroopan yhteisöjen tuomioistuimen mukaan käytetyt kriteerit julkistetaan ja laskentamenetelmän soveltaminen voidaan riitauttaa.

Tullihallituksen mukaan se on kehittänyt omia arvon määrityksen menetelmiään avoimempaan ja yksityiskohtaisempaan suuntaan vuodesta 2003 lähtien. Ensi vuoden alussa tietojen julkisuutta aiotaan lisätä muun muassa tullin internetsivuilla.

KHO palautti verotusasian tullille uudelleen käsiteltäväksi. Helsingin hallinto-oikeudessa on tällä hetkellä käsiteltävänä yli 3000 autoveroasiaa.

KHO ei päätöksellään muuttanut autoverotuksen veroprosenttia mutta määräsi tullin maksamaan valittajan 16500 euron oikeudenkäyntikulut.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.