Mainos

KHO: Jehovan todistajien saarnaamistyössään keräämät nimilistat lainvastaisia

Jehovan todistajien saarnaamistyössään keräämät nimilistat olivat lainvastaisia, sillä niiden tekemiseen ei ollut kohteiden suostumusta, sanoo korkein hallinto-oikeus (KHO) ratkaisussaan.

Sen mukaan Jehovan todistajien yhdyskunta ei voi sallia, että uskonnon harjoittajat keräävät saarnaamistyön yhteydessä henkilötietoja pyytämättä siihen lupaa. Saarnaamistoiminta on oikeuden mukaan ainakin teoriassa mahdollista järjestää niin, että lupa pyydetään aina etukäteen.

KHO pyysi asiassa EU-tuomioistuimelta ennakkoratkaisua. KHO:n päätös noudattaa ennakkoratkaisun linjaa.

Tietosuojalautakunta vaati jo vuonna 2013 Jehovan todistajia muuttamaan nimenkeruukäytäntöään. Lautakunta katsoi, että yksittäisten Jehovan todistajien tapa kerätä ihmisten henkilötietoja ovelta ovelle -menetelmällä ei ole sallittua.

Kotikäynneillä oli tietosuojavaltuutetun mukaan keskusteltu esimerkiksi ihmisten perhetaustasta, uskonnosta ja huolenaiheista. Saatuja tietoja on kirjattu muistiin tapaamisten jälkeen.

Tietosuojavaltuutetun mukaan henkilötietojen kerääminen on Jehovan todistajien uskonnollisen yhdyskunnan ohjaamaa toimintaa. Vastapuolen mielestä seurakunnan jäsenet puhuvat ihmisille yksityishenkilöinä. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja