Mainos

KHO: Hoitoon liittyvä lääkärintodistus ilmainen

Potilaan ei tarvitse maksaa lääkärikäynnin yhteydessä kirjoitettavasta sairauslomatodistuksesta. Korkeimman hallinto-oikeuden antaman ratkaisun mukaan terveyskeskus tai sairaala saa veloittaa ainoastaan hoitoon liittymättömistä todistuksista, kuten ajokorttia varten haettavasta lausunnosta.

Päätös merkitsee sitä, että lähes kaikki kunnat ja kuntayhtymät Suomessa joutuvat muuttamaan käytäntöään. Suurin osa on perinyt rahaa liki pitäen kaikista lääkärintodistuksista, joissa sairauslomaa on määrätty yli kymmenen päivää. Hintaa todistuksella on voinut olla enimmillään 27 euroa. Lyhyen sairausloman todistuksesta ei ole tarvinnut maksaa.

KHO käsitteli Kiikoisten, Lavian ja Suodenniemen terveystoimen ja vanhustenhuollon kuntayhtymän hallituksen päätöstä. Kuntayhtymä linjasi vuonna 2002, että terveyskeskus sai laskuttaa kymmenen euroa todistuksesta, jonka lääkäri kirjoitti noidannuolta sairastaneelle naiselle. Nainen tarvitsi paperin työnantajaa varten sekä sairausvakuutuksen päivärahan hakemiseksi.

Kuntayhtymän mukaan hoidon yhteydessä kirjoitetuista pitkän sairausloman todistuksista oli peritty maksua jo kymmenien vuosien ajan. Nainen ei tyytynyt perusteluihin vaan valitti asiasta Turun hallinto-oikeuteen, joka kielsi maksun perimisen. Samaan päätyi myös KHO.

Maksujen palauttaminen kuntien käsissä

Lääkärintodistusmaksu on herättänyt keskustelua kunnissa viime vuosina. Ne ovat pyytäneet asiasta Kuntaliiton kantaa, mutta liitto on jäänyt odottamaan KHO:n ratkaisua.

Kuntien ja kuntayhtymien tulee nyt päättää, palauttavatko ne potilaiden maksamia summia takaisin. Lisäksi on ratkaistava, kuinka pitkältä ajalta maksuja mahdollisesti palautetaan. Myös Kuntaliiton lainopillinen yksikkö aikoo selvittää asiaa ja antaa oman lausuntonsa kunnille.

KHO:n päätöksen mukaan Kiikoisten, Lavian ja Suodenniemen alueella asiakkaat ovat jo alkaneet periä maksuja takaisin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.