Kevätaurinko voi aiheuttaa sarveiskalvon tulehduksen

Silmien suojaaminen UV-säteilyltä ja häikäisyltä on tärkeää keväällä, jolloin aurinko paistaa matalalta ja heijastuu lisäksi jäästä ja lumesta. Aurinkolaseissa on erilaisia ominaisuuksia, joista parhaan hyödyn saa valitsemalla lasit käyttötilanteen mukaan.

Aurinkolasit suojaavat silmiä UV-säteilyltä, tuulelta, pölyltä ja liialliselta valolta. Myös silmien herkkä ympärysiho on suojassa auringon haittavaikutuksilta aurinkolasien takana. UV-säteilyssä piilee vaara: silmät eivät aisti liiallista säteilyä ennen kuin ne ovat jo altistuneet sille.

– Liiallisen UV-säteilyn yleisin oire on sarveiskalvon tulehdus eli lumisokeus. Oireita ovat voimakas kipu, vetistely ja hiekan tunne. Kun nenä ja posket punoittavat, myös silmät ovat saaneet liikaa aurinkoa, sanoo Optisen Alan Tiedotuskeskuksen toimitusjohtaja Panu Tast .

Minkälaiset aurinkolasit valitsen?

Aurinkolaseilla näkee miellyttävästi olosuhteissa, joissa auringon valo tai tuuli ja pöly haittaanäkemistä. Niiden soveltuvuuteen eri tilanteissa vaikuttaa muun muassa linssien ominaisuudet, kuten tummuusaste, väri ja pinnoitteet, sekä kehyksen ominaisuudet.

– Kirkkailla hangilla tarvitaan tummempi linssi kuin esimerkiksi autolla ajaessa. Autoilijan kannattaa valita polarisoiva linssi, joka helpottaa näkemistä nopeasti vaihtuvissa kuivan ja märän tienpinnan heijastumissa. Kellanruskea linssin väri ja UV-säteilystä tummuvat linssit parantavat kontrasteja, jolloin näkymä vaikuttaa selkeämmältä.

Urheilussa tai harrastuksissa käytettävien linssien tulee puolestaan soveltua kyseiseen lajiin. Materiaalit on valittu ja suunniteltu niin, että ne lasit pysyvät hyvin paikoillaan ja kestävät iskuja paremmin kuin muut aurinkolasit.

– Aurinkolasit ovat oleelliset myös lapsilla. Optikko osaa auttaa aurinkolasivalinnassa, oli kyseessä sitten lapsi tai aikuinenTast muistuttaa.

Optikkoliikkeissä autetaan parhaan aurinkolasiratkaisun valinnassa, arvioidaan aurinkolasien linssien optista laatua ja kehyksen ominaisuuksia, sekä kerrotaan toimivista vaihtoehdoista silmälasien käyttäjille.Aurinkolaseilta kannattaa edellyttää samaa optista laadukkuutta kuin silmälaseiltakin. Optikko auttaa!

STT/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja