Kaupoista löytyy jo ensimmäisiä kulinaristin kevään merkkejä. Parsaniput töröttävät vihannestiskeillä vihreinä ja valkoisina. Ennen kotimaista satoa, joka kypsyy vasta kesäkuun puolella, on parsaa saatavilla näin alkuun eteläeurooppalaisena ja toukokuussa jo pohjoisemmastakin.
Parsa on erityisen arka nuukahtaman ennen aikojaan. Kaupassa kannattaakin kiinnittää erityistä huomiota parsan nuppuihin. Niin valkoisessa kuin vihreässäkin parsassa tulee nuppujen olla tiiviisti ja terhakasti supussa. Parsoista erityisesti valkoinen (keväällä maan pinnalle ponnistettuaan mullattu parsa) on herkkä näivettymään ennen keitinveteen pääsyä. Virheetön, tasavärinen, suora ja tasaisen pyöreä parsa kannattaa säilyttää arvokkuutensa mukaisesti jääkaapissa 1-4 asteessa, riittävässä kosteudessa ja valolta suojattuna. Parsa ei kestä pitkää varastointia, niinpä se korjataankin juuri nuppujen noustessa maan pinnalle, sillä vaarana on aina, että aromaattinen, mehevä ja herkullinen varsi muuttuu puumaiseksi.
Paras parsa on kypsä ja rapsakka
Ennen ruoanvalmistusta parsa huuhdellaan huolellisesti, puumainen tyviosa katkaistaan ja itse varsi nuppumaisen latvan alta kuoritaan melko paksulti. Kuoren alta paljastuu rapea ydinosa. Perinteisesti parsat keitetään 10-12 kappaleen nippuihin sidottuna suolavedessä ja vielä pystyasennossa. Tähän tarkoitukseen on olemassa korkeita kapeasuisia parsakattiloita, joissa vartta nopeammin kysyvät nuput jäävät poreilevan veden yläpuolelle. Parsan keittämisessä oleellista on huolehtia, että arvokas vihannes ei pääse kypsymään yli. Todelliset kulinaristit roikottavat keitettyä parsaa vaakatasossa ja tarkkailevat nupun nuokkumisastetta. Nuppu ei saisi kuukahtaa kovin paljoa vartta alemmaksi.
Pystykattilaa ei parsan keittoon välttämättä tarvita. Toimenpiteen voi suorittaa myös tavallisessa korkeareunaisessa paistokasarissa parsojen levätessä vaakatasossa. Tällöin kiivaasti kiehuvan ja suolalla maustetun veden tulee peittää parsat (parsanipun) kokonaan. Parsat kypsyvät 10-15 minuutissa paksuudesta riippuen. Kypsyyttä kannattaa kokeilla muutaman minuutin välein ja ottaa samalla myös huomioon, että kypsyminen jatkuu vielä jonkin aikaa valuttamisenkin jälkeen. Parsa on helppo nostaa pois ja valuttaa keitinvedestä langoista roikottamalla. Parsa pysyy lautasliinaan käärittynä lämpimänä noin 20-30 minuuttia. Jos parsat tarjoillaan kylminä, voi kypsymisen pysäyttää myös huuhtelemalla kylmällä vedellä.
Parsa tarjoillaan perinteisesti voisulan kanssa. Yksinkertaisuus on valttia. Tällä tavoin parsan parhaat aromit pääsevät oikeuksiinsa. Myös erilaiset emulsiokastikkeet kuten Hollandaise tai Bechamel ovat perinteisesti olleet tuoreen parsan arvoisia kumppaneita.
Hollandaise
0,5 sitruunan mehu
200 g voita
3 keltuaista
2 rkl kylmää vettä
0,5 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria
1. Sekoita teräksisessä tai emali kulhossa sitruunan mehu (jätä 1 tl kastikkeen viimeistelyä varten), keltuaiset, vesi, suola ja pippuri.
2. Leikkaa voi noin 1,5 cm kuutioiksi.
3. Nosta metallinen kulho lämpimän vesihauteen päälle. Vesi ei saa kiehua hauteessa, jotta kananmuna ei kypsy liian nopeasti. Kypsennä seos koko ajan sekoittaen (mieluiten pallovatkaimella). Seos on kypsää, kun vatkainta nostettaessa neste valuu siitä tasaisena nauhana.
4. Ota vesihaude pois liedeltä ja lisää kypsään keltuaisseokseen nokare huoneenlämpöistä voi. Sekoita tasaiseksi ja lisää seuraava voinokare. Vatkaa koko ajan kunnes voi on lisätty ja kastike on tasaisen sakeaa. 5. Hollandaisekastiketta ei saa kiehauttaa. Tarjoa se heti keitetyn parsan kanssa.
Vinkki: Sekoita kylmään hollandaiseen valutettua kirjolohen mätiä ja tarjoile lämpimän parsan kanssa.
Kokeile myös Maija Silvennoisen parsarisottoa.
Parsarisotto
8 tuoretta vihreää parsaa
1/2 sipuli
3 dl risottoriisiä
1 rkl voita
1/2 tl suolaa
1/2 dl valkoviiniä
n. 2/3 dl tuoretta raastettua parmesaanijuustoa (Grana Padano)
suolaa, valkopippuria
1. Kuori parsat ja poista kannat. Leikkaa parsoista nuput talteet ja keitä varsiosat vedessä kypsiksi. Soseuta. 2. Kuullota kuutioitu sipuli ja risottoriisi voissa ja lisää kattilaan vettä sen verran, että riisit juuri ja juuri peittyvät. Mausta suolalla. Keitä riisi kannen alla "kovan" kypsäksi (al dente).
3. Valuta vesi pois, lisää voi, viini, kerma, mausteet, parsasose ja viimeisenä parmesaanijuusto. Ohenna tarvittaessa kermalla.
Uusimmat
-
22:58
Raju hyökkäys elokuvateatterissa – nyrkkeilijä pieksi katsojan silmittömällä tavalla
-
22:53
MTV Uutiset Saksassa: Yksi Stubbin vierailun Suomi-teema upposi isäntiin kuin kuuma veitsi voihin
-
22:53
Hämmentävä episodi kesken huippuvaarallisen tilanteen Mestarien liigan suurottelussa – "Ei voi mennä läpi"
-
22:34
Suutelukohussa ryvettynyt jalkapallopomo joutuu oikeuden eteen
-
22:32
Piikittelyä Mestarien liiga -jättien välillä – katso, kuka legenda bongattiin Madridin katsomosta
-
22:16
Moni Malmön juutalainen on jättänyt kaupungin suurmielenosoitusten ajaksi: "Tunnelma saattaa muuttua aggressiiviseksi"
-
22:01
Irlannin viisuedustaja yritti sisällyttää Palestiinaa tukevan kannanoton lavameikkiinsä – EBU vihelsi pelin poikki
-
21:59
Aada uskoo tulleensa huumatuksi: "Tuntui, että mä kuolen" – näin THL:n ylilääkäri parantaisi testausta
-
21:59
Britannia karkotti Venäjän puolustusasiamiehen – Zaharovalta tyly vastaus
-
21:47
Finnairin lentokone evakuoitiin Helsinki-Vantaalla – kyydissä ollut ministeri Henriksson kehui henkilökunnan toimintaa
-
21:32
Kova vahvistus: NHL-supertähti tulee MM-kisoihin
-
21:29
Shokkitulos: neljännen sarjatason joukkue pudotti helsinkiläisen liigaseuran – "Katastrofi tästä tuli"
-
21:20
Viron puolustusministeri MTV:lle: Tätä Venäjän sabotaasista voidaan odottaa
-
21:19
Dorothea Wierer pohti, jatkaako uraansa – nyt se selvisi
-
21:08
Euroviisujen väliaikanumerossa piikitellään Suomelle – lavalle marssitetaan myös muumit
-
20:58
Leikkisän modernit mökit – tässä on kymmenes Suomen kaunein koti: Kesämökit -finalisti
-
20:50
Kalle Rovanperältä suora vastalause MM-rallin uudistuksesta ja "säälipisteistä" – ennakoi uhkakuvan toteutuvan: "Ihan helposti voi tulla sekin"
-
20:46
Omakotiliitto: Sähkön siirtomaksussa huimia eroja – nämä ovat nyt kalleimmat ja halvimmat yhtiöt
-
20:33
Boeing jälleen pulassa – lentokone kynti Turkissa asfalttia, kun nokkateline irtosi
-
20:27
Jalkapalloilijaa heitetty hapolla – hyökkäyksestä karmeaa jälkeä
-
Lataa lisää