Kestävä julkisivu puusta

Pieni kivitalo on rakennettu 1930-luvulle tyypilliseen tapaan, jykevissä seinissä on kolme tiilikerrosta peräkkäin ja niiden välissä ilmaraot. Jykevä, kestävä talo, joka ei vähästä heikkene! Julkisivu oli kuitenkin päässyt huonoon kuntoon ja rappauksessa oli aika tavalla halkeamia.

Kuntotarkastusryhmä kävi paikalla, kuvasi seinät röntgenillä ja totesi, että halkeamat ovat vain pintarappauksessa. Enää seiniä ei kuitenkaan haluttu rapata, vaan päätettiin verhoilla talo puulla. Materiaaliksi valittiin keilaponttinen, ympäripontattu 28 x 170 mm kuusilauta.

Koolaus tehtiin 2 x 2 tuuman puusta julkisivulaudoitukselle tavanomaisella 600 mm jaolla. Puut kiinnitettiin seinään 8 x 110 mm lyöntitulpilla, jotka ylettyvät varmasti runkotiileen saakka eivätkä jää roikkumaan rappauksen varaan. Tulppia varten porattuihin reikiin ruiskutettiin varmuuden vuoksi vielä injektiomassaa, joka liimaa ne taatusti paikalleen.

Korko mitattiin ja merkittiin sen mukaan ritsilangalla koolauspuihin apuviivat sopivin välein. Niitä seuraten panelointi etenee vaakasuorana.

Alimman lautarivin lautojen alareunoihin ajettiin sirkkelillä viiste tippanokaksi. Kun vesi valuu seinää pitkin, se ei jää seisomaan alimman laudan alapintaan vaan tippuu tästä nokasta maahan.

Puujulkisivuissa on muistettava alareunan kostuminen myös sillä tavalla, että pidetään riittävä etäisyys maanpintaan: ehdoton minimi on 30 cm, suositeltava etäisyys puoli metriä alalaudan alimmasta reunasta. Näin ei talven hankikaan uhkaa laudoituksen terveyttä.

Koska lauta on ympäripontattua, jatkoskohdat voi sijoittaa myös koolauspuiden väliin - kuitenkin siten, ettei samaan väliin osu kahta jatkoskohtaa vierekkäisissä laudoissa. Koolauspuiden välissä olevan jatkoskohdan molemmin puolin on siis aina oltava yhtenäinen lauta. Laudan on myös alussa - esimerkiksi nurkissa - yletyttävä yhtenäisenä ainakin kahden koolauspuun yli, ennen kuin sitä saa jatkaa.

Tämän laudan asentaminen oli juhlaa. Työ eteni vauhdikkaasti jo laudan suuren leveydenkin ansiosta ja materiaalihukka jäi ilahduttavan vähäiseksi.

Lauta on käsitelty tehtaalla puunsuojalla ja pohjamaalattu kolmelta syrjältään. Myös päätypontit on käsitelty, joten niillekään ei tarvitse tehdä työmaalla enää mitään. Erilaiset paikan päällä tehtävät loveukset ja läpiviennit on tietysti käsiteltävä ja naulankannat suojattava. Puujulkisivussahan on ehdottomasti käsiteltävä säänkestäviä nauloja, joiden kannat maalataan ruosteenestomaalilla. Tässä tapauksessa käytettiin kuumasinkittyjä nauloja.

Pelkälle pohjamaalille seinää ei kannata jättää kovin pitkäksi aikaa. Auringon UV-säteily alkaa rasittaa pintaa, kunnes pintamaali ei lopulta pysty tarttumaan siihen, vaan kuollut puusolukko on poistettava kaapimalla tai harjaamalla se teräsharjalla. Noin joka viidennen paketin mukana tulee hyvä asennus- ja huolto-ohje jossa kerrotaan, minkä tyyppisillä maaleilla paneeli voidaan käsitellä ja huoltomaalata

Viimeksi seiniin asennettiin nurkkalaudat ja ikkunoiden smyygilaudat, jotka maalattiin valkoisiksi. Lopputulos saikin Remontti-Reiskan toteamaan tyytyväisenä: "Näinhän siitä 1930-luvun kivitalosta tuli sitten ihan 1950-luvun rintamamiestalon näköinen!"

Lisätietoja:
Wisa-Pro Facade
UPM-Kymmene: www.upm-kymmene.fi
www.puuinfo.fi

(JKA 21.9.2007)

Lue myös:

    Uusimmat