Keskustanuorten puheenjohtaja löi MTV:n Ivan Puopolon kanssa vetoa: "Meidän kannatus tulee seuraavissa eduskuntavaaleissa olemaan yli 15 prosenttia"

9:44
Jos keskusta ei onnistu tekemään nopeaa kannatusnousua, toimittaja Ivan Puopolo illastaa keväällä ravintola Elitessä. Hän löi keskustanuorten puheenjohtaja Aleksi Sandroosin kanssa vedon Keskusta eduskuntavaalikannatuksesta.

Keskustan varapuheenjohtaja ja puolueen nuorisojärjestön puheenjohtaja selittivät surkeita kannatuslukuja Uutisaamussa. Toimittajan kanssa lyötiin jopa vetoa kevään eduskuntavaalien kannatuksesta.

Keskustan kannatus romahti eilen julkaistussa Ylen gallupissa matalimmalle tasolleen mittaushistorian aikana. Jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt, puoluetta äänestäisi 9,0 prosenttia vastaajista.

Puolueen kannatuksen trendi on ollut laskusuuntainen lähes yhtäjaksoisesti vuoden 2015 alusta alkaen. Juha Sipilän hallituksen kaudella keskustan kannatus tippui yli 20 prosentin lukemista ja viime eduskuntavaaleissa vuonna 2019 se sai enää 13,8 prosentin ääniosuuden.

Vielä keväällä kannatus oli suunnilleen samalla tasolla, mutta tänä syksynä käyrä on osoittanut jyrkästi alaspäin.

– Ei ole kyse yhdestä gallupista. Tämä on pitkä jatkumo, josta pitää olla huolissaan. Siitä pitää tehdä johtopäätöksiä, keskustan varapuheenjohtaja Riikka Pakarinen sanoo.

Riitapukariin ei luoteta

Pakarinen selittää asiaa sillä, että keskusta ei ole onnistunut kirkastamaan viestiään nykypolitiikassa.

Keskusta on syksyn aikana käynyt huomattavia vääntöjä hallituskumppaneiden kanssa muun muassa luonnonsuojelulaista ja saamelaiskäräjälaista. Muut hallituspuolueet ja pääministeri Sanna Marin (sd.) ovat syyttäneet keskustaa yhteisten pelisääntöjen rikkomisesta.

– Niin kuin Seppo Kääriäinen sanoo, sitä niittää mitä kylvää. En oikein usko, että sellainen keskusta, joka näyttäytyy riitapukarina, jona se on ehkä näyttäytynyt, ei ole sellainen keskusta, mihin suomalaiset luottaa, keskustanuorten puheenjohtaja Aleksi Sandroos sanoo.

Sandroos on kuitenkin toiveikas kevään vaalien suhteen. Hän uskoo, että omannäköinen vaaliohjelma ja hyvät ehdokkaat siivittävät hyvään vaalitulokseen.

"No lyödään vetoa"

Sandroos on asiasta niin varma, että ehdotti Uutisaamussa vedonlyöntiä juontaja Ivan Puopololle.

– Meidän kannatus tulee seuraavissa eduskuntavaaleissa olemaan yli 15 prosenttia ja voidaan vaikka toimittajan kanssa lyödä siitä veto.

Puopolon ei kauaa tarvinnut miettiä ehdotusta.

– No lyödään vetoa, Puopolo vastasi oitis.

Kun panokseksi oli sovittu illallinen keskustan puoluetoimiston lähellä sijaitsevassa ravintola Elitessä, miehet paiskasivat kättä.

Vedonlyönnin jälkeen varapuheenjohtaja Riikka Pakarinen huomautti, että kunta- ja aluevaaleissa keskusta ylitti tuloksellaan vaaleja edeltäneet gallupit.

Eduskuntavaaleissa näin on viimeksi käynyt vuonna 1995. Seuraavat eduskuntavaalit järjestetään ensi keväänä 2. huhtikuuta.

Katso koko keskustelu keskustan kannatusalhosta jutun videolta. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja