Keskustan ministerivalinta tapahtuu maanantaina aamulla – MTV uutisten tiedot: Katri Kulmunin halu jatkaa puheenjohtajana yllätti myös keskustalaiset

3:23
Näin keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen kertoi tilanteesta perjantaina.

MTV uutisten tietojen mukaan Katri Kulmuni yllätti tänään myös keskustalaiset, kun hän kertoi olevansa valmis jatkamaan puolueen puheenjohtajana.

Kulmunin ilmoituksen seurauksena keskustan suunnitelmat ovat menneet sen verran sekaisin, etteivät puolueen puoluehallitus ja eduskuntaryhmä kokoonnu sunnuntaina valitsemaan ehdokasta valtiovarainministeriksi.

Sen sijaan kyseinen kokous on siiretty maanantai-aamuun. Kokous alkaa kello 9.

Puolueesta ei ole tänään kommentoitu juuri mitään julkisuuteen. MTV Uutisten tietojen mukaan keskustan sisällä on osa ainakin spekuloinut sillä, että puolue jättäisi hallituksen.

Epäilyistä hallituksen kaatamisen suhteen kertoi tänään ensimmäisenä Suomen Kuvalehti.

MTV uutisten tavoittaman keskustavaikuttajan mukaan puolueessa vallitsee eriskummallinen välitila.

– Kukaan ei tunnu tietävän, mitä tapahtuu, suoraan sanottuna.

Samaisen lähteen mukaan keskustan puoluejohdon kuusikko on koolla.

– Hiljaisuus sisäisissä kanavissa eduskuntaryhmää ja ministeriryhmää myöten on korviahuumaavaa. Jotain on tekeillä, keskustavaikuttaja arvelee.

Ilman keskustaa pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksella ei olisi enää enemmistöasemaa eduskunnassa, mikä johtaisi uusiin hallitusneuvotteluihin ja neuvotteluiden mahdollisesti epäonnistuttua uusiin vaaleihin.

Keskustan puoluevaltuuston on määrä kokoontua etäyhteyden välityksellä ensi lauantaina 13. kesäkuuta. Puoluevaltuusto päättää hallitusyhteistyöhön osallistumisesta yhdessä eduskuntaryhmän kanssa.

Osa keskustalaisista on kipuillut hallitustaipaleen alusta asti, koska vaalitulos oli keskustalle heikko. Hallitusneuvotteluissa keskusta sai kuitenkin läpi monia tavoitteitaan, muun muassa maakuntamallin sote-uudistukseen.

Hallituskriisin aiheuttaminen olisi erityisen raju teko korona-aikana, koska hallitus voi joutua yhä nopeasti reagoimaan muuttuvaan koronatilanteeseen ja osa rajoituksistakin on yhä voimassa.

Epätavallinen asetelma

Hallituspuolueiden puheenjohtajien on tapana olla ministereitä ja heille jaetaan yleensä kaikkein raskaimmat salkut. Joukot odottavat, että heitä johdetaan edestä.

On toki mahdollista, että puheenjohtaja toimisi ministereidensä taustalla ja keskittyisi järjestötyöhön. Tämä järjestely voisi kuitenkin herkästi aiheuttaa johtamisongelmia ja epäselvyyksiä siitä, kuka mistäkin vastaa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja