Keskustan Mikko Kärnä haluaisi tehdä kannabiksesta vientituotteen: "En näe mitään moraalista ongelmaa"

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä haluaa laillistaa kannabiksen viljelyn vientiin ja lääkkeeksi.

Hän toivoo, että asiaa ainakin selvitettäisiin.

– Laillisen kannabiksen arvioidaan olevan 73,6 miljardin dollarin bisnes vuoteen 2027 mennessä. On todella typerää, mikäli Suomi ei ota omaa osuuttaan tästä laillisesta markkinasta.

– En näe mitään moraalista ongelmaa, mikäli veisimme Suomessa viljeltyä kannabista niihin maihin, jotka ovat laillistaneet sen viihdekäytön tai mikäli viljelisimme sitä itse lääkkeeksi, Kärnä perustelee tiedotteessaan.

Vuodesta 2008 lähtien lääkärit ovat pystyneet määräämään THC:tä ja/tai kannabidiolia sisältäviä lääkeitä vaikeaan kipuun tai MS-taudin oireisiin.

– On todella typerää, että emme viljele ja tuota lääkevalmistetta täällä itse, vaikka sen käyttö on lääkärin määräyksestä mahdollista.

"Voisimme luoda satoja uusia työpaikkoja"

Kärnän mukaan laillistaminen myös työllistäisi.

– Mikäli mahdollistaisimme kannabiksen viljelyn vientiin ja lääkkeeksi, voisimme luoda satoja uusia työpaikkoja tähän maahan.

– Pelkkä viidenkin prosentin osuus laillisesta kannabismarkkinasta vuonna 2027 tarkoittaisi noin 1,5 miljardin dollarin liiketoimintaa. Emme todellakaan puhu tässä nyt mistään nappikaupasta.

Kärnä ei halua yhdistää päihdepolitiikkaa esitykseensä.

– Mielestäni päihdepoliittiset ratkaisut kannabiksen viihdekäytöstä on tehtävä EU:n tasolla, ei kansallisesti. Sen sijaan vientiviljely on mitä suurimmissa määrin kansallinen ratkaisu. Kannabiksen vientiviljelyllä voitaisiin luoda valtavasti elinvoimaa Suomen maaseudulle. Päihdehaittoja se ei lisäisi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja