Keskustan epäselvä linja johti vaalitappioon viime keväänä – Kulmuni puolueen tulevaisuudennäkymistä: "Pelkään kuollakseni, että meillä ei keskusteltaisi asioista"

11:35
SDP ja keskusta nostivat kannatustaan, vihreät menetti ääniä – tältä puolueiden kannatus näyttää nyt ja tätä tulos merkitsee

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni arvioi keskustan vaalitappion viime keväänä johtuneen ainakin osin siitä, ettei ihmisille ollut selvää, minkä puolesta keskusta toimi.

Pitkä hallitusvastuun kausi vaikutti siihen, ettei keskusta pärjännyt mielikuvien taistossa.

– Keskusta ei ole ollut sellainen vaikutuskanava suomalaisille kuin sen olisi pitänyt olla. Vuosien aikana korjausvelka aatteellisesti ja järjestöllisesti oli kasvanut niin isoksi, että ei pärjätty, Kulmuni sanoi Facebook-livelähetyksessä, jossa hän arvioi ennen puheenjohtajavalintaa tekemänsä sadan päivän uudistusohjelman tuloksia.

Tulevaisuudessa keskustan on Kulmunin mukaan muutettava kulttuuriaan ja käytävä enemmän sisäistä keskustelua.

– Minä en pelkää keskustelua, mutta sitä minä pelkään kuollakseni, että meillä ei keskusteltaisi asioista.

Keskustan kannatuksen kohentuminen on "iloinen uutinen"

Kolmen suuren puolueen aikana keskusta pystyi asemoimaan itsensä vaihtoehtona oikeistolle ja vasemmistolle, mutta se ei enää riitä, Kulmuni sanoi.

Kulmuni piti keskustan kannatuksen kohentumista Ylen kyselyssä positiivisena uutisena.

– Se on tietenkin iloinen uutinen meille, positiivinen uutinen joka luo toivoa.

Yleisradion joulukuussa teettämässä kannatusmittauksessa keskustan kannatus nousi 1,4 prosenttiyksikköä edelliskuukaudesta ja oli tasan 12 prosenttia.

Pekkarinen: Vaarana toisten jalkoihin jääminen

Pitkän linjan keskustavaikuttaja, europarlamenttiin siirtynyt Mauri Pekkarinen arvioi puolestaan Helsingin Sanomien julkaisemassa mielipidekirjoituksessa, että keskustaa uhkaa julkisen keskustelun perusteella marginalisoituminen ja toisten jalkoihin jääminen.

– Puheenjohtaja Katri Kulmunin alku on ollut haastava, mutta kelvollinen. Pääsyyt puolueen ongelmiin ovat syvemmällä, viime keväässä ja vuosissa ennen sitä.

Pekkarisen mielestä ex-pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen saavutusten puolustaminen ja virheiden tunnustaminen olisi tarjonnut tilaisuuden palauttaa luottamus ja hakea uutta nousua oppositiosta käsin.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja