"Keskityttiin vain siihen, ettei turhaan tulisi hakattua ihmisiä" – Entinen United Brotherhoodin jäsen Riku Aalto pääsi hoidolla eroon väkivallasta

2:11
Näin Aggredi-ohjelma auttoi entisen Uniten Brotherhood -jengiläisen eroon väkivallasta.

HelsinkiMission Aggredi-ohjelma auttaa vakavaan, kodin ulkopuoliseen väkivaltaan syyllistyneitä henkilöitä irti väkivallan kierteestä. 15 vuodessa Aggredi on kasvanut väkivaltatyön merkittäväksi toimijaksi. Tutkimuksen mukaan sitoutuneista asiakkaista valtaosa pääsee eroon väkivaltarikollisuudesta. 

Kävimme Turussa haastattelemassa entistä United Brotherhoodin jäsentä Riku Aaltoa. Juttu on katsottavissa artikkelin alun videoklipistä.

Aalto on yksi heistä, jotka ovat hyötyneet Aggredista. Taakse ovat jääneet väkivallan lisäksi päihteet ja vankilaelämä. 

Menetelmän yksi juju on se, että Aggredin työntekijät eivät selvitä asiakkaittensa taustoja, jotta hoitosuhde ei alkaisi ennakkoluuloilla. 

 – Ja sitten kun en tiedä hänestä mitään, niin olen luontaisesti utelias ja sitten alan kyselemään, että ”mitä äijä”, kertoo väkivaltatyön asiantuntija Kriko Huhta Helsingin Aggredista.

 Menetelmän tarkoitus on luoda asiakkailleen uusi, väkivallaton, identiteetti.

– Voisi kiteytettynä sanoa, että se on se tavoite. Olemme havainneet, että tehokkain tapa vähentää väkivaltaa yksilötasolla on se, että asiakkaan identiteetti kiinnittyy sieltä rikollismaailmasta sellaiseen kontekstiin, johon väkivalta ei automaattisesti kuulu, toteaa Aggredin väkivaltatyön päällikkö Petri Salakka

 – Se, miksi tykkäsin täällä Aggredissa käydä, oli se, että kukaan ei vaatinut, että pitäisi olla selvinpäin, kukaan ei vaatinut, että en saisi tehdä rikoksia. Keskityttiin vain siihen, ettei turhaan tulisi hakattua ihmisiä, Aalto sanoo. 

Riku Aalto pitää kuntoaan yllä harrastamalla kamppailulajeja. 

– Nyt kun pitää enemmän huomioida muita ja omien tekojensa seurauksia, niin onhan siinä vähän käsittelemistä ollut. Olen kuitenkin joitakin puukotuksia istunut ja tehnyt vähän kaikenlaisia juttuja.

Kuinka karmeita taustoja asiakkaillenne voi olla?

– Koko väkivallan kirjo henkirikoksista, murhista, kidutuksista on läsnä ihan niihin asikkaisiin, jotka eivät ole tehneet ainoatakaan väkivaltarikosta, vaan vasta pelkäävät tekevänsä tai suunnittelevat jotain isompaa rikosta, Salakka summaa.

Katso koko insertti artikkelin alussa olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja